Sommar, semester och soliga grillkvällar är ofta förknippat med ett glas vin eller två. En vana som kan vara svår att bryta när vardagen gör sig påmind. Här är tre tips som gör det enklare att dra ned på alkoholen.

ANNONS

Druckit mer än du brukar under semestern? Då är du inte ensam. Enligt en färsk undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ dricker mer än hälften av svenskarna mer alkohol än normalt under ledigheten.

Var fjärde ung svensk uppger även att de dricker mer alkohol, när andra i deras närhet gör det. Inom samma åldersgrupp uppger 18 procent också att de druckit flera gånger i sommar, trots att de inte planerat att göra det.

Inkörsport till sundare alkoholvanor

Enligt undersökningen funderar också var tionde svensk på att ta en paus från alkoholen efter sommaren. Något som de allra flesta brukar klara av utan problem. I de fall man upplever det svårare än väntat att dra ned på sin alkoholkonsumtion, klarar de flesta ändå av den ansträngningen på egen hand.

Det säger Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm.

Att tillfälligt göra ett uppehåll från alkoholen kan dessutom göra gott, även om det bara blir en engångsinsats, eftersom det skapar en medvetenhet kring den egna konsumtionen. Det säger Åsa Markén, tillförordnad vd på IQ som även menar att ett kort uppehåll kan bli inkörsporten till sundare alkoholvanor.

ANNONS
ANNONS

Här är ytterligare tre tips som gör det enklare att dra ned på alkoholen.

1. Lista fördelarna

Fundera på varför du vill skära ner på ditt drickande. Vilka är fördelarna med att dra ned?

2. Skaffa dig en plan
Sätt upp ett mål för hur och när du vill dricka. Till exempel hur många glas eller enheter du vill dricka under en vecka.

3. Skriv dagbok
Skriv gärna ned om och hur du dricker. Det ger dig en tydlig bild över vilka situationer som triggar din alkoholkonsumtion och hur mycket det i slutändan blir. Utvärdera efter några veckor.

ANNONS
ANNONS

Vill du veta mer? Testa dina alkoholvanor och läs mer på Alkoholprofilen.se

Läs även: Välj ett mindre vinglas – drick mindre [Dagens PS]

Läs även: Ökad alkoholkonsumtion förhöjer cancerrisk [Dagens PS]