Havs- och vattenmyndigheten har halverat fiskekvoten på siklöja. Det innebär med stor sannolikhet att priset på löjrom lär öka rejält.

ANNONS

I år får det fiskas 454 ton siklöja, jämfört med 880 ton år 2020. När Havs- och vattenmyndigheten (Hav) kom med beskedet i augusti motiveras det med att det helt enkelt är nödvändigt för att det ska finnas fisk även i framtiden.

Höjda priser att vänta

Havs- och vattenmyndigheten uppger att andelen ungfisk minskar jämfört med andra år. Vikarsälar äter också alltmer av den åtråvärda siklöjan.

”Det är ju katastrof för en yrkeskår, att kvoterna blir mindre och mindre”, säger Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk, yrkesfiskarnas producent till Dagens Nyheter.

I dagsläget kostar ett kilo löjrom i butik mellan 3 000 och 4 000 kronor, men insatta i branschen tror att priset kommer att stiga i och med de minskade fiskekvoterna.

Risken finns att det leder till en ökad privatförsäljning av de dyra kornen. Det kan innebära att produkten i och med detta slås ut från marknaden helt och hållet. Restauranger kan välja att ta bort löjrom från menyn om den kostar för mycket i inköp.

Snabbt slutsålt i fjol

Veronica Apelqvist tror dock inte att det är aktuellt än så länge.

”Det verkar finnas efterfrågan på löjrom i och med att fjolårets tog slut så tidigt och den kan ta slut tidigt även i år. Men det är svårt att säga vad marknaden tål.”

Ingvar Lerdin, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation säger till Sveriges Radios P4 Norrbotten att han tror att fiskesäsongen i år kommer att bli en till två veckor. Det innebär kortare tid än föregående år.

ANNONS
ANNONS

”Så det gäller att undvika motorhaverier eller att bli sjuk just de veckorna”, säger Ingvar Lerdin.

Att sia om var priserna kommer att hamna är svårt. Det allra troligaste är dock att de skjuter i höjden jämfört med i dag.

Läs även: Wow! Så mycket kostade Sveriges dyraste hummer [Dagens PS]