Sveriges för i år dyraste hummer såldes i morse. Kilopriset blev hela 77 000 kronor då den så kallade premiärhummern klubbades på Göteborgs Fiskauktion.

ANNONS

Den 27 september kl 07.00 gick startskottet för årets hummerfiske. På sekunden 24 timmar senare klubbades den så kallade premiärhummern på Göteborgs Fiskauktion för 77 000 kronor.

Den första måndagen efter den 20 september kl 07.00 drar hummerfisket igång. Det är en gammal tradition och helig för många fiskare på västkusten. Det är inte bara yrkesfiskare som ger sig ut på havet. Många fritidsfiskare missar inte tillfället att lägga sina första hummertinor för säsongen.

Årlig auktion

Ett dygn senare är det dags för den årliga auktionen på Göteborgs Fiskauktion, och där kan priset på premiärhummern i höjden. Förra året klubbades premiärhummern för 34 000 kronor kilot så i år blev det en rejäl höjning. Det är dock en bit kvar till rekordet som sattes 2012. Då gick den dyraste hummern som någonsin auktionerats ut på Göteborgs fiskauktion för 102 000 kronor.

I år blev det Sweden Seafood som vann budgivningen och närmare 60 000 kronor kommer att skänkas till Sjöräddningen. Själva hummern kommer från båten GG 435 med hemmahamn i Göteborgsområdet skriver tidningen Bohuslänningen.

Strikta regler för havets svarta guld

Fisket, eller jakten på ”havets svarta guld” , är strikt reglerat i Sverige för att skydda beståndet som finns från norra Öresund och längs med västkusten upp till norska gränsen. Tidigare kunde fritidsfiskare använda 14 tinor per person. Efter att reglerna ändrades 2017 tillåts högst sex tinor. Redskapen ska ha två cirkulära öppningar med en diameter på minst 60 millimeter. Även minimimåttet på hummern, det så kallade carapaxmåttet, höjdes från åtta till nio centimeter.

hummer
Det är endast tillåtet att använda sex hummertinor för fritidsfiskare.
Foto. TT

Skyddsåtgärderna verkar ha fått effekt och enligt Havs- och Vattenmyndigheten finns det gott om hummer. Det är dock inte tillåtet att fiska hummer hur som helst. Bland annat måste för små humrar och humrar med rom genast släppas tillbaka ut i havet.

Se upp för den amerikanska hummern

Länstyrelsen i Västra Götaland varnar samtidigt fiskare för den amerikanska hummern. Den upptäcktes i svenska vatten 2008 och ses som ett potentiellt hot mot den europeiska hummern, då den kan bära på smittsamma sjukdomar och parasiter som kan spridas till den inhemska arten. Får du en amerikansk hummer i tinan ska du helst inte äta upp den, utan i stället rapportera till Havsfiskelaboratoriet.

Säsongen sträcker sig i år från och med den 27 september till och med den 30 november. Yrkesfiskare får fortsätta ytterligare en månad.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om skaldjur på västkusten [Dagens PS]

Läs om regler för hummerfiske här