Valpolicella är ett område kring Verona som med en lång tradition gör en rad olika viner, framförallt rödviner, från torrt till sött. Valpolicella Classico är en del av Valpolicella som ligger nordväst om Verona. Valpolicella Classico är det område som odlade vin före 1968 . Från detta område kommer ungefär en tredjedel av vinerna och de har en högre klassificering än de övriga vinerna. Superiore står det på flaskan om vinet är lagrat i minst ett år på ekfat.

ANNONS

Vad är Amarone och Ripasso?
Amarone är ett rödvin gjort på druvorna Corvinia, Rondinella och Molinara. Dessa druvor läggs för att torka, i Amarone måste druvorna torka minst två och en halv månad och får pressas tidigast 1 december. Samlingsnamn för viner som är gjort med torkade druvor är Appassimento. Detta leder till viner med fylligare smak och högre alkoholhalt då druvorna får ett mer koncentrerat innehåll innan man pressar dom. Det ställer även höga krav på hanteringen. Om en druva går sönder kan det börja mögla under torktiden.

Ripasso är precis som Amarone gjort på Corvinia, Rondinella och Molinara. Men till skillnad från Amarone är det inte gjort på torkade druvor. Man låter vinet genomgå en andra jäsning tillsammans med pressresterna från Amaronetillverklningen. Det ger vinet toner som påminner om Amarone. Men mindre alkohol och inte lika fylligt. Däremot mer kropp och mörkare färg än de andra lättare och fruktigare vinerna från Valpolicella som inte har någon kontakt med torkade druvor.

Amarone och Ripasso, det var bättre förr.
Amarone och Ripasso är vintyper som haft enormt fäste bland svenskarna. Men nästan tabubelagt bland vinexperter. På grund av mode, efterfrågan och klimat har många av dessa viner blivit sötare och sötare med åren. Själv saknar jag balansen. För låg syra och för hög sötma gör ingen glad. Som tur är finns det såklart producenter som inte följer med på detta tåg.

Nedan hittar du en av mina favoriter från området.

Villa Spinosa, Jago, Ripasso Classico Superiore 2011 (71927) 249kr

ANNONS
ANNONS

En otroligt välbalancerad Ripasso. En intensiv nos med kryddor, fat och körsbär. I munnen härligt balanserade taniner och tydlig frukt och en hint av lakrits. Perfekt vin till pastarätter eller charkuterier. Tänk på att inte ha för kryddstark mat för vinernas skull. Gillar du ordentligt med chili funkar betydligt enklare viner.

www.vinkamraten.se