Dagens PS

PS expert: "Ett av mina absoluta favoritviner"

(Foto: TT)
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 20 okt. 2016Publicerad: 20 okt. 2016

Den erkända producenten Fontanafredda har döpt sitt barbera-vin till Papageno efter karaktären i Mozarts opera “Trollflöjten”. Där har Papageno en flöjt som kan locka till sig alla fåglar. På samma sätt som druvan Barbera kan locka till sig alla vinälskare. Druvan kan som en kameleont göra en mängd olika viner. Allt ifrån ekade, kraftiga och strama viner till lätta och fruktiga viner. Producenten Cascina Castelet gör en barbera som heter Passum. Den är tillverkad på samma sätt som man tillverkar Amarone, dvs torkade druvor. Ett av mina absoluta favoritviner! Till skillnad från vad många andra säger så tycker jag att viner gjorda med Barbera lagras utmärkt. Utan ek blir vinerna runda och fruktiga med åren och gör sig mycket bra till snälla ostar. Mer ekade viner kan leva väldigt länge och behålla sin power.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ursprung
Den lilla röda druvan härstammar från norra Italien och förekommer mest i Piemonte. Det är efter Sangiovese, den näst mest odlade druvan i Italien som utgör 50 procent av odlingarna i Piemonte. Den förekommer även i delar av nya världen (inte europa). Barbera gör generellt viner med hög frukt och mjuka taniner. Men med olika tillverkningssätt kan man som tidiagre nämnt göra olika typer av viner.

Liedholm, Barbera d´asti 2013/14 (71220) 125kr
Passa på nu! Detta vin som är gjort av Carlo Liedholm blir snart en raritet. Sonen till en av Sveriges mest framgångsrika fotbollspelare sålde vingården 2015. Hur vidare det kommer fortsätta göra vin under samma namn vet jag inte men vinmakaren är inte längre den samma. En ursprungstypisk Barbera. Just nu några flaskor 2013 kvar men byter till 2014 snart. Fruktigt, kryddigt och kraftigt vin med bra lagringspotential. Mycket prisvärt! Köp, drick  och lagra ett bra vin med rolig koppling till Sverige.

Cascina Castlet, Passum Barbera d´asti 2009 (71061) 207kr
Ett otroligt unikt vin. En Barbera tillverkad på samma sätt som Amarone. Mycket fylligt och proppat med frukt utan att bli syltigt. Så här ungt gör sig vinet mycket bra till kraftig italiensk mat. Det tål mycket. Men kom ihåg att prova vinet innan ni tar en tugga av något som kan störa. Otroligt bra lagringspotential i årgångarna från tidigt 90-tal och dricks mycket bra i dag. Ett måste att testa för den vinintresserade!

FLER VINTIPS FRÅN DAGENS PS VINEXPERT:

LÄS MER: Min favorit bland tabubelagda vinerna  >

LÄS MER: Här är allt du måste veta om champagne  >

LÄS MER: 3 vintips från Bordeaux – den tvådelade regionen  >

LÄS MER: Tips: Så hittar du bäst viner på Systembolaget  >

ANNONS

LÄS MER OM BERNHARD: www.vinkamraten.se

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS