Dagens PS

Produktionskostnaderna för labb-odlad kyckling halverade

Labb-odlad kyckling
En burgare av labb-odlad kyckling. (Foto: Future Meat)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 maj 2021Publicerad: 06 maj 2021

Priset på labb-odlad kyckling faller kraftigt. De alternativa proteinbolagen förutspår prisparitet med köttindustrin i slutet av decenniet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det israeliska startup-bolaget Future Meat har lyckats producera ett 110 grams kycklingbröst i sitt labb till en kostnad under 4 amerikanska dollar. I början av året uppgav de en produktionskostnad på 7,5 dollar. Bolagets vd Rom Kshuk tror att produktionskostnaden kommer att falla under 2 dollar inom 12-18 månader, och snart är Future Meat redo att lansera sina produkter på marknaden.

“Vi kommer att lansera en produkt på den amerikanska marknaden under de närmaste 18 månaderna som kommer att ha ett kommersiellt lönsamt pris”, säger Rom Kshuk till Financial Times.

“Den heliga graalen”

Future Meat är ett av många alternativa proteinbolag som försöker plocka fram produkter som ska kunna konkurrera med köttindustrin. Financial Times citerar analytiker från Boston Consulting Group och Blue Horizon som beskriver målet som de alternativa proteinbolagen arbetar mot som “den heliga graalen” – att få smak och konsistens rätt, samtidigt som de kan konkurrera i pris.

Snittpriset i amerikanska städer för ett “vanligt” 110 grams kycklingbröst är 0,80 amerikanska dollar, enligt US Bureau of Labour. De alternativa proteinbolagen siktar på att komma under det priset – och därmed kunna konkurrera ut köttindustrin genom att erbjuda etiska produkter som smakar likadant och har samma konsistens, men är billigare än till exempel slaktad kyckling.

Kostnadsparitet 2032? 

Rom Kshuk på Future Meat tror att både hans bolag och hans rivaler kommer att uppnå detta på längre sikt. Boston Consulting Groups analytiker förutspår att de alternativa proteinbolagen kommer att uppnå kostnadsparitet med köttindustrin 2032. Future Meat är mer optimistiska och tror att de behöver cirka åtta år på sig att få fram labb-odlad kyckling till samma priser som slaktad kyckling.

Än så länge är det bara i Singapore som kyckling kultiverad från celler finns att köpa på marknaden. Där har det amerikanska bolaget Eat Just fått godkännande att sälja sina produkter för ett pris på 15 amerikanska dollar, vilket är en förlustaffär för bolaget.

ANNONS

Läs mer: Svenske miljardären gillar fejkkött

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS