På vingården i kommunen Negrar, strax utanför Verona, funderade man över varför vissa av vinrankorna tog sig lite dåligt. Det visade sig att vinrankorna växte rakt ovanför en antik romersk villa.

Det verkar som om vinets historiska överraskningar fortsätter; tidigare har jag skrivit om vin på Jesu tid och om att vinkonsten kanske uppstod i Kina. Nu har arkeologer hittat spännande fynd av en romersk villa i närheten av Verona i norra Italien.

Fyndet är spännande i sig, även om det antagligen medför en del besvär för vingårdsägarna. Nu visar det sig även att det finns övertygande bevis om att vinodling bedrevs här redan vid tiden når villan användes. Det ingick i det Rätiska vindistriktet, som idag inkluderar exempelvis Valpolicella och Amarone.

ANNONS
ANNONS
Mosaik från utgrävningarna av den romerska villan i Negrar di Valpolicellas vingårdar, strax utanför Verona i norra Italien. (Foto: Comune di Negrar di Valpolicella)
Mosaik från utgrävningarna av den romerska villan i Negrar di Valpolicellas vingårdar, strax utanför Verona i norra Italien. (Foto: Comune di Negrar di Valpolicella)

En representant från vinkooperativet Cantina Valpolicella Negrar berättar för Unfiltered: ”Den romerska villan har en struktur som framhäver en pars rustica (en byggnadsdel av romerska lantvillor som var ämnad för jordbruksproduktion), speciellt för Rätiska viner – viner som var berömda i hela det romerska riket.” Dessutom visar studier att området där villan ligger var mycket lämplig för vinodling även på romartiden.

Vinmakaren Manuele Bronzo, som ansvarar för en av vingårdarna som är planterad ovanpå villan säger: ”Att hitta något av den här kalibern mitt under vår vingård var något av en chock.” Men trots olägenheten av att ha en arkeologisk utgrävning mitt i vingården avslutar han: ”Vi kanske får ta bort ett 50-tal vinrankor, men att arbeta tillsammans med arkeologerna i utgrävningarna har varit mycket spännande.”

Läs mer: Vinets vagga – var kineserna först?