Dagens PS

Vinets vagga - var kineserna först?

Kan vinets vagga dölja sig bakom dörrarna till den här kinesiska vinkällaren? Professor Peter Kubler presenterar ny rön. (Foto: Chastagner Thierry / Unsplash)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 28 maj 2020Publicerad: 28 maj 2020

Konsten att framställa vin har varit en integrerad del av människans historia i åtminstone 9.000 år. Mycket tyder på att denna långlivade dryckeskultur uppstod i Kina. Men är det hela sanningen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Professor Peter Kupfer från universitetet i Mainz forskar i ämnet. I den nyligen publicerade ‘Amber Shine and Black Dragon Pearls: The History of Chinese Wine Culture’, för han fram starka argument för att vinbranschen var internationell redan i vinmakandets barndom.

”Jag tror att det måste ha funnits ett tidigt utbyte av idéer och teknik mellan olika förhistoriska grupper” berättar Peter Kupfer för Unfiltered, ”inklusive själva alkoholjäsningsprocessen.” Det baserar han på 9.000 år gamla fynd från utgrävningarna i Jiahu och andra platser. 

Häpnadsväckande likheter mellan fynd

Erfarenheter kring alkoholtillverkning verkar ha delats mellan regioner som dagens Mellanöstern och Kaukasus, för att sedan sprida sig vidare över Eurasien, menar professor Kupfer.

”Speciella typer av keramiska kärl som använts för att tillverka, lagra eller servera vin har hittats över hela den Eurasiska kontinenten.” Vidare berättar han: ”Det finns häpnadsväckande likheter i form och dekorationer mellan fynden”.

Vinmakandets konst sträcker sig åtminstone 9.000 år tillbaka i Kina. (Illustration: Wikimedia Commons)

Vinmakandets konst sträcker sig åtminstone 9.000 år tillbaka i Kina. (Illustration: Wikimedia Commons)

Det verkar inte heller som om det internationella utbytet avstannade vid förhistorisk tid: romerska vinglas har hittats vid arkeologiska utgrävningar vid kinesiska hamnstäder.

Qi och de fem elementen

ANNONS

Att vinkonsten möjligen uppstod i Kina är inte otroligt. Vitis vinifera, arten som idag används för vin, kommer antagligen från Väst – men Kina har ett stort antal inhemska druvarter. 

En del antika begrepp som qi och de fem elementen ansågs betydelsefulla i framställandet av vin. På vissa sätt återspeglas de här koncepten i dagens begrepp som terroir och biodynamisk odling.

Inte vad jag skulle korka upp hemma

De ’antika dryckernas Indiana Jones’, Professor Patrick McGovern, har skrivit förordet till boken. Tillsammans med författaren provade han ’Black Chicken Heart-vin’, en brygd framställt med en druvart av okänt asiatiskt ursprung. ”Kanske inte vad jag skulle korka upp hemma, men många spännande vinidéer har sitt ursprung här”, säger McGovern.

Peter Kupfer avslutar: ”Konsten att behärska fermenteringsprocessen har varit bidragande till civilisationens framsteg på ett mer eller mindre direkt sätt. Det inkluderar religiösa uppfattningar, musik, konst, språk, litteratur och skrivande.”

Läs mer: Så kan vinet ha smakat för 2.000 år sedan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS