Vilken vinproducent som helst har kunnat kalla sitt vin för naturvin, eftersom det saknats regler. Det har skapat förvirring, inte minst hos konsumenterna. För att få ordning på själva begreppet ’naturvin’ har nu både producenter, detaljister och konsumenter enats. De nya reglerna har anammats av franska myndigheter under begreppet ’Vin Méthode Nature.’

ANNONS

Fast riktigt så enkelt kan vi inte ha det, verkar man också ha enats om. Det finns nämligen flera klassificeringar, allt beroende på om man har adderat svaveldioxid till vinet. ‘Vin méthode nature sans sulfites ajoutés’ innebär att inget svavel är tillsatt (förutom naturligt förekommande). ’Vin méthode nature avec moins de 30 mg/l de sulfites ajoutés’ innebär att mindre än 30 mg/l är tillsatt efter jäsningen.

Många franska producenter ansluter sig – fler länder på gång

Det förväntas att ett drygt 100-tal franska producenter av naturvin kommer att ansluta sig och anamma den nya klassificeringen. Liknande processer är igång i Spanien, Italien och Schweiz där man också förväntar sig en snar klassificering. Slutligen kommer vinerna att genomgå en extern och oberoende kontroll för att bekräfta att man uppfyller de uppställda kraven.

För den som vill veta mer om naturvin tipsar vi om vår artikel här.

ANNONS
ANNONS