Det ser nattsvart ut för många krögare som en följd av coronapandemins andra våg och nya restriktioner. Nu vill Moderaterna i Malmö låta stadens restauranger komplettera sin hämtmat med alkoholservering i kundernas hem.

ANNONS

– Beställer man hem mat eller hämtar mat på krogen, vilket många gör nu, då ska man kunna få med sig dricka också, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) till Sydsvenskan. Syftet är att stötta stadens restauranger när myndigheternas restriktioner dämpar utelivet. 

Dagens PS skrev i våras om restaurang J i Nacka kommun som erbjöd alkoholdrycker i samband med hämtmat och hemleverans. Moderaterna i Nacka ställde sig positiva, medan Länsstyrelsen i Stockholm uttryckte tveksamhet.

Även Moderaterna i Växjö gav klartecken för leverans av både mat och vin till privata hushåll i staden. Där likställer politikerna leveransen med ett vanligt cateringtillstånd, med personal som kollar legitimation och berusningsgrad på kunderna.

I våras gav Moderaterna i både Nacka- och Växjö kommun klartecken för leverans av mat och vin till privata hushåll. (Foto: Mathew Mead/TT)
I våras gav Moderaterna i både Nacka- och Växjö kommun klartecken för leverans av mat och vin till privata hushåll. (Foto: Mathew Mead/TT)

Tolkningsfråga enligt M

Länsstyrelsen i Kronoberg riktade dock kritik mot nämnden som ansvarar för tillståndet, med motivering att alkohollagen kräver att serveringspersonal är på plats samtidigt som cateringserveringen pågår.

Torbjörn Tegnhammar anser att det hela är en tolkningsfråga:

– Man ska följa lagen, men man kan tolka lagen på olika sätt. Jag anser inte att länsstyrelsen har automatisk rätt till tolkningsföreträde som folkvalda inte har, säger han.

Nya reglerna blir en ren katastrof

Även om myndigheterna skulle bli mer generösa i sin tolkning av alkohollagen, kommer det knappast att helt kompensera för det inkomstbortfall som de nya restriktionerna medför.

ANNONS
ANNONS

Många krogägare har uttryckt att förbudet att servera alkohol efter 22:00 blir en ren katastrof för deras verksamhet, vilket Dagens PS tidigare uppmärksammatPG Nilsson driver Svenska Brasserier med 400 anställda, där krogar som Riche, Sturehof och Teatergrillen ingår. 

– Detta blir dödsstöten för restaurangbranschen, säger han till SvD angående de nya reglerna.

Läs mer: Ska vi skicka en flaska Château Latour med hämtpizzan?