Coronapandemin har lett till förändrad lagstiftning i flera länder för att hjälpa krisande restauranger. Vår vinexpert skrev nyligen om situationen i USA, där vissa stater nu tillåter försäljning av alkoholdrycker tillsammans med hämtmaten.

ANNONS

Vi ifrågasatte att det ens skulle vara möjligt i Sverige med liknande åtgärder, beroende på vår restriktiva alkohollagstiftning. Nu har restauranger i Växjö och Nacka kommun prövat ett liknande koncept som det i USA – med kommunernas godkännande, berättar SvD. 

Restaurang J i Nacka erbjuder nu rabatt på hämtmat och hemleverans med servering utan kostnad i hela Nacka kommun. Dessutom med möjligheten att även inkludera alkoholdrycker. 

Mikrocatering för slutna sällskap

Genom en digital anmälan till kommunen möjliggörs hemleveranserna genom så kallad ”mikrocatering” för slutna sällskap. Mats Gerdau (M) är kommunstyrelsens ordförande i Nacka. Han menar att det inte är fråga om ett nytt beslut utan en ny tolkning av regelverket kring catering.

”De restauranger som har cateringtillstånd för slutna sällskap ska nu kunna leverera till 2 personer istället för 50 och det ska kontrolleras precis på samma sätt. Syftet med det här är att människor ska kunna stanna hemma och hålla distans men kunna fortsätta leva så bra och normalt som möjligt samtidigt som det gynnar restaurangbranschen”, säger Mats Gerdau i SvD.

Krav att personal sköter serveringen

Även om det här upplägget är betydligt mer restriktivt än de lösningar som används i USA, finns frågetecken kring lagligheten. Catering regleras i alkohollagen – där krävs att det kommer personal till hemmet som också sköter serveringen av den mat och dryck som serveras.

ANNONS
ANNONS

David Engstrand är tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm, som är tillsynsmyndighet för alkoholservering på restauranger. Han menar att mikrocatering kan vara lagligt men säger också att hemleverans av alkohol är förbjudet.

Huruvida Nacka kommun och restaurangerna gör rätt eller fel är enligt David Engstrand för tidigt att säga just nu: ”Det är inte tillåtet att beställa mat hem och att alkoholen lämnas vid dörren, för det är inte catering”.