I samband med nyheten om ett regelverk för naturvin, passade vi på att prova igenom några av Systembolagets naturviner. Det visade sig vara en utmaning att hitta vinnarna. Avsikten var att rekommendera tre viner ur sortimentet – det blev ett.

ANNONS

Först vill jag vara tydlig med att inte samtliga av Systembolagets naturviner provades. Det handlar om ett 100-tal viner som Systembolaget anger som naturviner. Redan där har vi en utmaning – vilka viner är egentligen naturviner?

Hittills har det helt varit upp till producenten av vinet om man vill kalla det naturvin. Nu kommer dock nya regler som definierar vad som får kallas naturvin, ’Vin Méthode Nature’, med början i Frankrike.

Provningsurvalet gjordes av viner från Ordinarie- eller Tillfälligt sortiment. Viner i olika prisklasser ingick – det dyraste vinet kostar 359 kr flaskan. Avsikten var att rekommendera tre viner för våra läsare. Det blev till slut bara ett. Varför då?

Buteljvariation ett problem

Ett av problemen med naturviner är att det lätt blir en stor variation mellan buteljerna, även i samma tappningsomgång. Det beror huvudsakligen på att man helt, eller delvis, undviker att tillsätta sulfiter (svaveldioxid). Bakterier, syre och exempelvis jästrester kan då växa till sig eller påverka vinet, och det skiljer sig från flaska till flaska.

Det är anledningen till att jag valt att inte redovisa de provade vinerna, förutom det rekommenderade. Slumpen kan ha gjort att de buteljer jag provat inte är representativt för hur vinet skall smaka. Samtidigt är det inget lovande tecken för naturviner i allmänhet.

ANNONS
ANNONS

Kvaliteten är ojämn

Många av vinerna doftade och smakade etylacetat, eller Salubrin, och flertalet uppvisade i varierande grad egentligen hela skalan av det som brukar benämnas vindefekter. Provningen påvisar också ett av de stora problemen med naturviner – kvaliteten är högst ojämn. 

I grund och botten attraheras jag av filosofin kring naturvin, även om jag i allmänhet har svårt att förlika mig med resultaten. Desto roligare att faktiskt hitta ett vin som jag kan rekommendera:

Meinklang Pinot Noir 2018

Burgenland, Österrike, Ekologiskt, Nr 75093, 129:- 

Omdöme: Mycket fruktig och bärig doft. God, ren smak av moreller, hallon, skogsbär, örter och lätt kryddighet. Relativt generös avslutning med bra syra.

ANNONS
ANNONS

I området Burgenland har vin odlats sedan 600 år före Kristus. Även om vi i Sverige är mer bekanta med områdets vita viner, finns det en lång tradition även av att odla blå druvor. Pinot Noir trivs bra i området, och ger här ett vin som i stilen hamnar någonstans mellan Nya Världen och det mer närbelägna Bourgogne.

Meinklang Pinot Noir är Demeter-certifierat, vilket innebär striktare krav än enbart ekologisk märkning. Det är dock tillåtet att tillsätta sulfiter, vilket framgår av etiketten. Möjligen är det också därför vinet klarar sig utan att uppvisa några typiska naturvinsdefekter.

 

Läs mer: Skippa bärsen – ta finvinet till burgaren >>