Vad ska vi egentligen äta och dricka under Halloween, vad är ett grönt vin och vad passar bäst i glaset till hummern? Det får du svar på i veckans vinsvep. 

ANNONS

Med Vinho Verde, eller grönt vin, aves viner som stammar från den portugisiska vinregionen med samma namn. En grupp viner som tidigare haft rykte för sig att vara något av en stapelvara och spretat i både smak och kvalitet, men nu fått sig ett uppsving enligt Dagens Nyheters vinkrönikör Alf Tumble.

Detta tack vare en kraftansträngning från vinregionen som enligt Tumble lokaliserat de bästa växtplatserna och prioriterat de druvor som fungerat bäst på respektive plats.

Det har genererat i en rejäl kvalitetsökning och vita, friska viner. Ett av dem är ”Muralhas de Monção Adega de Monção” från 2021.

Ett prisvänligt vin från Vinho Verdes främsta subregion Monção e Melgaço. Ett av flera spännande vintips från en lika spännande region.

Skräckinjagande etiketter till Halloween

Ett helt annat, men icke desto mindre relevant ämne plockar vi denna vecka från Dagens Industri, som valt att lyfta fram Halloween. En högtid som alltjämt förbryllar. Åtminstone när det kommer till vad som ska serveras under festligheterna.

ANNONS
ANNONS

Så är svensken heller inte särskilt bra på att ta ut svängarna, vilket enligt DI:s krönikör Per Styregård drar ned både feststämningen och lägger lite sordin på traditionen.

Så hur råder vi bäst bot på det, och vad ska vi äta och dricka?

En enkel men likväl logisk lösning är att utgå från temat orange. Det betyder kort och gott orangevin och pumpa. Det senare en spännande frukt, som kan användas i både grytor och soppor, eller som Styregård föreslår, en pumpagnocchi med smör och stekt salvia.

Läs gärna mer om orangevin här!

En annan väg att gå är att välja drycker med de mest skräckinjagande namnen. Till exempel ölen ”I’ll Sleep When I’m Dead” eller det amerikanska rödvinet ”The Velvet Devil Merlot” från 2018.

Satsa på en klassiker

För dig som verkligen vill slå på stora trumman under Halloween går det förstås lika bra med hummer och ett glas knastertorr ”Pol Roger Brut Rosé” från 2015.

ANNONS
ANNONS

En riktig vinnare enligt Linda Pérez på Svenska Dagbladet, som även slår ett slag för ostron och öl. Närmare bestämt då ”O/O Porter Porter”, som enligt Perez balanserar upp ostronens sälta på bästa sätt.

Skål säger Dagens PS, som alltid väljer bus före godis!

Läs även: Faktorerna som avgör vilket vin vi väljer [Dagens PS]