Småskaligt vinmakeri, trams eller trend? Smakerna går helt klart isär när det kommer till orange vin. För den som känner sig mogen för en ny smakpalett finns det dock en del att utforska i vinhyllan. Här är veckans tre vintips på temat orange.

ANNONS

Uråldrig tradition med anor

Orange vin, även kallat orangevin eller bärnstensvin kan framstå som en trendig bubblare i vinvärlden. Det förknippas också gärna med naturvin. Baserat på gröna druvor med en teknik som påminner om rödvinstillverkning kastar framställningen onekligen både druvor och smakpreferenser på ända.

Kanske klarnar bilden något om man betänker att orange vintradition, i likhet med röd, vit och rosa har tusenåriga anor. Tillverkningsmetoden för orangea viner ska enligt Systembolaget ha funnits i över 8000 år och stammar från det område som vi idag känner som Georgien. Där tillverkar man som traditionen bjuder orange viner i amfora eller ler- och terrakottakärl. 

Det är också tillverkningen i kärl som ger vinet dess distinkta karaktär, såväl som en oxiderad, jäst ton. Enkelt förklarat tillverkas orangevinet av vita druvor som sedan processas som om de vore röda. Jäsningen av druvornas skal genererar smak och extraherar samtidigt färg, vilket ger vinet sin unika bärnstenston. 

Komplext men brett

Sitt senaste uppsving fick orangevinet vid slutet av 1990-talet, när druvor som ribolla gialla, sauvignon vert och pinot gris, trendade bland småskaliga odlare i nordöstra Italien. Vinet som även förknippas med Slovenien och Frankrike, tillverkas dock av producenter världen över. Om än i mindre skala.  

I likhet med vitt vin bör orangevin serveras svalt. Smakmässigt bjuder det på såväl bredd som komplexitet. Aromer som mogna äpplen eller torkad frukt matchar allt från rustik matlagning, till ost, chark, asiatiskt och fisk. Det är också ett mycket torrt och strävt vin som gifter sig väl med det moderna köket. 

Även om orangevinerna är långt ifrån ”det nya svarta”, börjar de ändå leta sig in i allt fler vinleverantörers sortiment. Så även i kundens medvetande, den något okonventionella smaken till trots. 

ANNONS
ANNONS

Ett bra råd för dig som vill testa är att utgå från någon av vinerna enligt nedan. För dig som vill läsa på mer om framställning och historia finns det förstås än mer att upptäcka. 

3 viner på tema orange

 

Orangevin
Vitalba Romagna Albana Secco från Italien med smak av aprikos. (Bild: Systembolaget)

1. Romagna Albana Secco, 2020.

Italien, Emilia-Romagna, Albana di Romagna. Art.nr: 94089, 199 kronor.

Gyllene och nästintill orangefärgat är det här kryddiga vinet från Emilia-Romagna strax syd-ost om Bologna. Dessa Albanadruvor har fått jäsa i leramforor under nittio dagar, vilket ger ett torrt vin med härligt blommig doft. Smakmässigt ett spännande vin med fina toner av aprikos. 

orangevin
Kakhuri Orange Dry Wine från Georgien. (bild: Systembolaget)

2. Kakhuri Orange Dry Wine, 2020.

Georgien, Kakheti Region. Art.nr: 2051, 99 kronor.

Även här ett kryddigt vin med mycket smak och en liten strävhet. Tillika en Intressant smakkombination med inslag av torkade örter,  spiskummin, röda äpplen och pomerans. Bra val för dig som ännu inte bekantat dig Georgiens vinproduktion.

orange
Winzer Krems Orange ,Grüner Veltliner från Österrike. (Bild: Systembolaget)

3. Winzer Krems Orange Grüner Veltliner, 2019.

Österrike. Art.nr: 75200, 129 kronor.

ANNONS
ANNONS

Prisvärd Grüner Veltliner med ett namn som är lätt att memorera och fruktig smak.  Inslag av aprikos, vitpeppar och bergamott gör smaken lika färgstark som etiketten. Spännande!

 

 

 

Läs även: Nya restriktioner – krogen stänger nu 23 igen [Dagens PS]