När inflationen nu sätter sina klor i den amerikanska marknaden är effekterna som mest kännbara vid matbordet, med stigande priser på livsmedel som innehåller protein.

ANNONS

Priset på nötkött, fläsk och kyckling har stigit i USA och därmed globalt under pandemin, dels för att amerikanerna äter mer hemma men också för att fler hälsomedvetna aktivt väljer livsmedel med mycket protein.

Detsamma gäller även andra livsmedel med protein, som växtbaserade hamburgare. Och nu har turen kommit till tofu, som är en av de billigare proteinkällorna, skriver Bloomberg.

Konkurrens med djuren om föda

Tofu görs av pressade sojabönor och är vanligt i det asiatiska köket – men människan har tuff konkurrens om dessa bönor. Då köttindustrin växer kräver djuren mer föda och matas ofta med sojabönor. Det leder i sin tur till stigande priser för de bönor som används för att göra tofu.

Ökande priser på tofu och växtbaserade köttsubstitut ger människor färre alternativ när det gäller näringsrikt protein, säger Esmee Williams, vicepresident för konsument- och varumärkesstrategi på Meredith Corp som driver sajten Allrecipes.com till Bloomberg.

”Det finns bara inget sätt att undvika kostnaderna”, säger hon.

De globala priserna på mat har stigit till de högsta siffrorna på ett decennium, enligt FN. Priserna i USA steg med runt 5 procent i maj, enligt data som släpptes av det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet i torsdags.

Fläskindustrin i Kina ställer om

Just gällande tofu är priserna extra hårt pressade, då världens största fläskindustri i Kina håller på att ställa om från mindre bönder till stora industriella komplex där grisarna får majs och sojabönor som föda.

ANNONS
ANNONS

Köpfesten på sojabönor för djur har lett till att priset på dem stigit till en nivå där de är dyrare än bönor av högre kvalitet som är tänkt att ätas av människor. Det gör att producenter av sojabönor hellre säljer till fodermarknaden, skriver Bloomberg.

Läs mer: Kampen om de svenska köttsubstituten är igång