Vi vill äta växtbaserade köttsubstitut i allt större utsträckning. Nu är racet om den första svenska fabriken som producerar råvarorna igång. 

Gröna alternativ blir allt populärare på matbordet.

Enligt LRF gror marknaden så det knakar med omkring 20 pro­cent om året, där den senaste undersökningen från 2019 visar att marknaden för olika växtbaserade köttsubstitut upp­gick till 860 miljoner kronor, och därmed borde ha passerat miljarden i fjol menar bedömare, skriver Di. 

Lockar många

Peter Normark, vd för Macklean, ett konsultbolag nischat mot livs­medelsindustrin säger att den snabba tillväxten inom området lockar många som vill hänga med i utvecklingen – som livsmed­elsjättar, nischade livsmedels­bolag, köttproducenter och rena investerare.

” Till exempel märker vi ett stort intresse från riskkapitalbolag att investera i växtbaserat kött”, säger han.

För tillfället kommer köttsubstitut ofta från sojabönor som proces­sas om till så kallade protein­isolater. Samtidigt som sojabönor, precis som kött, blir allt mer ifrågasatta av konsumenter för hälso- och miljöperspektivet så saknas svensk produktion av substitut på området.

ANNONS
ANNONS

Racet är igång

Så istället för att importera vill nu en rad svenska företag vara först ut med en fabrik som använder hållbara, lokalt odlade, produkter som ärtor och bönor.

”Vi har alltså råvarorna och vi har en snabbt växande efterfrågan på grönt kött från svenska konsumenter vilka dessutom föredrar inhemska livsmedel i högre grad. Pus­selbitarna finns där, det som saknas är alltså mellansteget, själva förädlingen av ärtorna eller bönorna”, fortsätter Peter Normark.

Först ut

Lantmännen, som redan ska bygga en anläggning i Norrköping med proteintillverkning från vete, kan bli först ut med en fabrik för baljväxter som ärtor.

”Industrin för grönt kött växer snabbt och en sådan fabrik är den länk som verk­ligen saknas. Samtidigt hand­lar det om en mycket stor investering där den svenska marknaden inte är tillräckligt stor för att få avkastning”, säger Kristoffer Bäck­man, chefsstrateg på Lant­männens energidel och klargör:

”Vi måste därför titta på norra Europa när vi ska sälja de här proteinisolaten.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Börsraketens köttsubstitut snart i Kinas matbutiker