Dagens PS

Fritt fram för alkohol från EU via näthandel

Fritt fram för alkohol från EU via näthandel
Domen i Högsta domstolen friar Winefinder, och öppnar dörrarna för alkoholköp från EU-länder.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 juli 2023Publicerad: 07 juli 2023

Ny är det fritt fram att beställa alkohol från EU på nätet. Högsta domstolen friade i dag Winefinder i målet där Systembolaget ansåg att Winefinder sysslat med olaglig försäljning av alkohol till svenskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Distanstförsäljning av alkohol till svenskar från annat EU-land är nu tillåtet enligt ett pressmeddelande från Sprit & vinleverantörföreningen på fredagen.

“Klarhet i spelregler”

Högsta domstolens beslut att Winefinder frias i målet där Systembolaget anklagat företaget för olovlig försäljning av alkohol till svenska konsumenter innebär att det nu är fritt fram med försäljning från andra EU-länder.

“Efter många års väntan har vi nu fått större klarhet i vilka spelregler som gäller för distanshandel av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter”, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Fritt fram för alkohol från EU via näthandel
Anna De Geer är vd för Sprit och vinleverantörsföreningen, och anser att HD:s dom gör spelreglerna tydligare. Foto: Sprit och vinleverantörsföreningen
ANNONS

Senaste nytt

Alkohol från EU ok

“Det innebär att Systembolaget nu får ökad laglig konkurrens på den digitala arenan och att det nu är fritt fram för utländska aktörer att vända sig direkt till svenska konsumenter.”

Sprit & vinleverantörsföreningen konstaterar att det finns ett ökande intresse för att handla alkohol, och att pandemin är en orsak till den ökningen.

ANNONS

Ökat intresse från konsumenterna

Enligt en undersökning som Sprit & vinleverantörsföreningen låtit göra har de svenska konsumenternas intresse för handla via nätet från andra ställen än Systembolagets näthandel också ökat.

Också antalet distansförsäljare registrerade hos Skatteverket har ökat under de senaste åren enligt pressmeddelandet.

Det innebär att Systembolaget nu får ökad laglig konkurrens på den digitala arenan och att det nu är fritt fram för utländska aktörer att vända sig direkt till svenska konsumenter

Politikens tur att agera

“Mot bakgrund av konsumenters ökade intresse att handla alkoholhaltiga drycker på nätet i kombination med domens utfall, ser vi det som avgörande att Systembolaget nu blir konkurrenskraftiga i sitt digitala erbjudande”, säger Anna De Geer i en kommentar i pressmeddelandet.

“Därför blir det viktigt att politiken ger detaljhandelsmonopolet de rätta förutsättningarna att möta kunder digitalt genom en attraktiv e-handel”, fortsätter hon.

Vill du läsa mer om ekonomi, mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst!

ANNONS

Läs även: Systembolaget kräver monopol på e-handel

Läs även: Studie: Mer alkohol ökar inte toleransen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS