En ovanligt sträng frost har skadat stora delar av den franska vinskörden. Det är bara den senaste smällen för de franska vinodlarna, som redan drabbats hårt av följderna av pandemin och USA:s importavgifter.

ANNONS

Förödelsen spreds över alla de välkända franska vinodlardistrikten, som Bordeaux, Bourgogne, Rhone- och Loiredalarna, Champagne och Provence.

Upp till halva skörden förstörd

Enligt CEEV, Comité Européen des Enterprises Vines (ungefär De europeiska vinodlarnas förbund) har frosten drabbat cirka 80 procent av vingårdarna i regionerna.

CEEV säger till CNN att det kan innebära en förlust av 25 till 50 procent av skörden i vissa regioner.

“I en del regioner blir det mycket, mycket få druvor i år” säger Anne Colombo från Cornas, en vinodlingsregion i Rhone. Hon säger också att det är den värsta frosten på ett halvsekel i Cornas.

Stöd från regeringen

Enligt den franske premiärministern Jean Castex är detta den värsta väderskada som drabbat franska jordbrukare sedan 1991. Det franska jordbruksdepartementet har utlovat skattelättnader och andra finansiella stöd till de drabbade.

Exporten av franskt vin föll med nära 14 procent under 2020, och till USA rasade den med 18 procent.

Klimatförändringar ökar riskerna

Extra illa blev det av att temperaturerna som föregick frosten var ovanligt höga, i Champagne gick temperaturen från plus 26 grader till minus 6 på en vecka.

Klimatförändringar har också inneburit en ändrad odlingssäsong med ökande risker för att frost kan skada skörden.

Höjda priser på årgången

“Nu skördar vi den första veckan i september, för tjugo år sedan skördade vi den första veckan i september”, säger Anne Colombo.

ANNONS
ANNONS

Det är inte särskilt långsökt att tro att den franska frosten kommer att påverka priserna på franskt vin när årgång 2021 kommer på marknaden.

Läs även: Slutet för viner från Chablis? [Dagens PS] 

Läs även: Dyrare kaffe framöver efter frost i Brasilien [Dagens PS]