Dyrare kaffe väntar – frost har förstört stora delar av kaffeproduktionen i Brasilien och fraktpriserna skjuter dessutom i höjden.

ANNONS

Priset på kaffe ser ut att stiga rejält på grund av en kombination av att frost förstört kaffeskördarna i Brasilien på ett sätt som är det värsta på decennier, samt den globala fraktkrisen som driver upp kostnaderna för att frakta bönorna till Nordamerika och Europa, skriver Reuters.

Södra Brasilien har haft sin värsta köldknäpp på 30 år, och stora delar av kaffeproduktionen är förstörd i landets södra delar. Dessutom har den skadat potentialen för kommande kaffeskördar. Kölden kommer dessutom direkt efter den värsta torkan i landet på 91 år.

”Det var värre än jag trodde. Det är svårt att se ett fält som inte har skadats”, säger Adriano de Rezende, teknisk koordinatör på kaffekooperativet Minasul till Reuters efter ha flugit över regionen Minas Gerias.

”Kommer att ta lång tid”

”Återhämtningen kommer att ta lång tid. Utöver skadorna på unga träd finns det inga plantor att plantera eller expandera”, säger Jose Marcos Rafael Magalhaes, som är president i Minasul och själv kaffebonde.

Regionen står för 40 procent av Brasiliens kaffeproduktion av Arabica-bönor, som är världens största. Han uppskattar att mellan 20 och 30 procent av kaffeodlingarna skadats av frosten.

Priset på Arabica-bönor har dubblats på ICE Futures U.S. exchange det senaste året. Den senaste veckan har priset gått i taket på nyheterna om frosten i Brasilien, skriver Reuters.

Skadorna undersöks fortfarande, men där kaffeträden förstörts kan det ta upp till sju år innan produktionen går att återställa till tidigare nivåer.

Fraktpriserna ökar också rejält

Den globala fraktkrisen till följd av coronapandemin där efterfrågan på konsumentvaror skjutit i höjden när folk stannat hemma samtidigt som det är färre fartyg på världshaven av samma anledning, har också drivit upp fraktpriserna för kaffebönor precis som de flesta andra varor.

ANNONS
ANNONS

De kombinerade effekterna kommer bli betydligt dyrare kaffe för konsumenterna framöver, skriver Reuters i en analys. Men det gäller främst på kaffebönor och det kaffe du köper hem från matbutiker.

”Kaffe på Starbucks kanske inte går upp (lika mycket) för att du betalar mer för butiken, wifi, upplevelsen”, skriver nyhetsbyrån.

Läs mer: Kan det vara sant? Kaffepimplande bakom stark börs