De franska odlarna i vindistriktet Chablis har fått en katastrofskörd. Totalt har den franska vinproduktionen minskat med 30 procent. Situationen har blivit värre de senaste åren, när klimatförändringarna har slagit ut många skördar. 

ANNONS

Den franska jordbruksministern har kallat frostangreppen för ”troligen den största jordbrukskatastrofen i början av decenniet”, skriver SVT.

De flesta vinområdena i Frankrike har drabbats. Bland annat de klassiska områdena Bordeaux, Champagne och Bourgogne. Produktionen bedöms kunna bli uppemot 30 procent mindre i år. Det skulle innebära en förlust på omkring 20 miljarder kronor.

Det är inte bara 2021 som har varit ett problematiskt år. De extrema åren kommer allt oftare. Klimatförändringarna har ändrat förutsättningarna.

Liknande har drabbat andra vinländer som Tyskland, Spanien och Italien, men i något mindre utsträckning, skriver SVT.

Än så länge märks inte bristen. Just nu skeppas tidigare årgångar ut i världen. Det är först nästa år som det kommer märkas att 2021 års årgång av många franska viner är mager.

ANNONS
ANNONS

”Det finns inga ’normala år’ längre. Vi har stora problem framför oss. Marken här är kalkrik och behåller inte vattnet så bra. Vårt vin klarar inte varma torra somrar. Vi försöker anpassa oss, men om uppvärmningen fortsätter har vi kanske inget Chablis-vin år 2050”, säger vinodlaren Clotilde Davenne till SVT.

Läs också:

Svenska banker stor finansiär av skogsskövling
Nya chocksiffror: Extremvärme har blivit dubbelt så vanligt