Upp till 50-procentiga prishöjningar på vissa varor men ännu oklart om vin. Extremväder i Italien slår hårt mot svenska konsumenter.

ANNONS

Norra Italien är hårt drabbat av extremvädret med torka och hetta. Snart kommer det att märkas på de svenska prislapparna.
Många grödor skördas nu för tidigt och enligt det italienska jordbruksförbundet Coldiretti kan skördarna minska med 30-40 procent jämfört med ett normalläge. Det kommer att leda till stora prishöjningar i andra länder, konstaterar The Guardian ett reportage.

Kostnaderna för de italienska jordbrukarna beräknas till motsvarande cirka 32 miljarder kr. Och när det gäller specifika varor som konserverade tomater och risottoris kan det bli upp emot 50-procentiga prishöjningar i de svenska butikshyllorna.

”Av de konserverade tomater som säljs här kommer nästan hälften från Italien, så det är klart att det kommer att påverka priserna”, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel till svd.se.

Även vinerna drabbas av extremvädret men där är det oklart hur mycket torka och vattenkris kommer att slå igenom på kvalitet och skördar.

”Kunnandet och tekniken för vinodlandet har blivit väsentligt bättre de senaste decennierna. Man funderar mycket på hur man ska bemöta hotet med klimatförändringen. Vissa odlare tittar exempelvis på druvsorter som tidigare ansetts svårodlade med dålig mognad, men som i dagens klimat kan ge riktigt spännande resultat”, säger Tom Klingsäter, delägare i vinimportbolaget Vinoliv, till svd.se.

När det gäller prisökningar svenska konsumenter kommer att känna av handlar det framförallt när det rör italienska varor om ris, pasta, processade tomater och ost.

ANNONS
ANNONS

I norra Italien ransoneras vattnet redan i ett hundratal städer och i Portugal rasar skogsbränder som så här långt skadat fler än hundra människor.

Läs även: Nya rön stärker tesen – vin bra för hjärtat [Dagens PS]