Måttlig konsumtion av vin kan minska oxidativ stress och i förlängningen förebygga hjärtsjukdomar. Det visar en studie utförd av grekiska forskare på Harokopio University, skriver Wine Spectator. 

ANNONS

Tänk om vin kunde råda bot på en av de största riskfaktorerna för hjärtsjukdomar? Ny forskning indikerar att så kan vara fallet. Främst då att vin i måttliga mängder har en positiv inverkan på oxidativ stress.

Med oxidativ stress avses den stress som uppstår i din kropp när du producerar mer reaktiva organiska molekyler med syre än antioxidanter, vilket i sämsta fall kan orsaka skador i dna och proteiner och leda till hjärtsjukdom.

Vin vs sprit

I en studie som tidigare i år publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrients fann en grupp grekiska forskare från Harokopio University att patienter med kranskärlsproblematik som konsumerade vin med måtta hade lägre nivåer av oxidativ stress än de som inte gjorde det, eller drack starksprit.

I den grekiska studien som inkluderade 64 manliga patienter med hjärtproblematik ställde man under åtta veckor vinets effekter mot destillerad sprit och nollkonsumtion.

Antioxidanter i vin

Forskarna fann då att nivåerna av oxidativ stress minskade med 24,4 procent bland de testpersoner som druckit ett glas vin om dagen. En siffra som kan ställas mot den grupp testpersoner som druckit en enhet sprit om dagen och upplevde en ökad stress.

Skälet till det tros ligga i de polyfenoliska föreningar som ingår i vin, vilket i någon mån bekräftas av tidigare forskning som kunnat styrka att antioxidanter i vindruvor och resveratrol även de har en positiv inverkan på oxidativ stress, skriver Wine Spectator.

Att dricka vin med måtta kan alltså ge ett högre antioxidantskydd än andra drycker, enligt studiens författare som dock understryker att fler kliniska studier bör utföras på området. Särskilt eftersom studien i fråga enbart inkluderat män och varat under en begränsad tidsperiod.

Med det sagt vågar sig Dagens PS ändå på en blygsam skål med hjärtats bästa i åtanke.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ny studie: Rött vin minskar risken för covid [Dagens PS]

Läs även: Ny studie om dryckesvanor: Därför dricker träningsmänniskor mer [Dagens PS]

Läs även: Ny studie: Vin kan förebygga diabetes [Dagens PS]