Frankrike fortsätter att kämpa mot extremvädret. Trots goda möjligheter till en större skörd i år, är risken överhängande att torkan vinner, skriver Decanter.

ANNONS

Det går egentligen framåt för fransk vinproduktion, som enligt en färsk prognos ser ut att kunna återhämta sig från förra årets nedgång och få en större skörd i år.

En god nyhet i en tid då flera av Europas vinnationer, inklusive Frankrike, brottas med extremhetta, torka och skogsbränder. Det förutsätter dock att torkan inte eskalerar. Juli månad i år var den torraste Frankrike upplevt sedan 1959.

Frost ersatt av torka

Som mest utsatt är vinregionen Alsace där nederbörden varit låg ända sedan i våras, vilket väntas dra ned den genomsnittliga produktionen.

Om torkan går att kontrollera och allt går enligt plan kan årets vinskörd komma upp i mellan 42,6 och 45,6 miljoner hektoliter. En ökning med 13 respektive 21 procent, jämfört med skörden 2021 som drabbades hårt av frost.

Nu är det istället hetta och torka som kan komma att äventyra skörden i Frankrike och påverka avkastningen i flera regioner, enligt det det franska jordbruksministeriet.

ANNONS
ANNONS

Inför skörden som väntas inledas under augusti månad har vinproducenter i bland annat Bordeaux erhållit ett särskilt tillstånd att bevattna i förebyggande syfte. Åtgärder som i någon mån kan skydda vinstockarna från värmen och i bästa fall minimera skadorna, skriver Decanter. 

Läs även: Studie: genombrott i kampen mot ”vinsjukdomar” [Dagens  PS]