Dagens PS

Studie: genombrott i kampen mot "vinsjukdomar"

vinsjukdomar
Antioxidanter kan vara en del av lösningen på vinsjukdomar. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 aug. 2022Publicerad: 08 aug. 2022

Forskare kan vara ett steg närmare en lösning på de vinsjukdomar som årligen angriper vinstockar världen över. Ett växande och kostsamt problem för vinproducenter, skriver Decanter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinsjukdomar, eller så kallade “grapevine trunk diseases”, GTD, har under de senaste decennierna varit ett återkommande problem för närmare 20 procent av världens vinmakare, enligt International Organization for Vine & Wine.

Framförallt är GTD en kostsam historia, som enligt en sammanställning från 2012 genererar i ekonomiska förluster på 1,5 miljarder dollar, motsvarande 15 miljarder kronor varje år.

Det skriver författarna bakom en ny studie som nyligen publicerats i de vetenskapliga tidskrifterna Fungal Biology och Frontiers in Plant Science, som nu kan vara en lösning på spåren.

Angriper vinstocken på cellnivå

Enligt studien ledd av University of Massachusetts Amherst består vinsjukdomar enkelt förklarat av ett antal svampar som gemensamt attackerar och bryter sig in i en vinstock och dess celler som en slags “extracellulär bomb”.

Vanligtvis tar sig svamparna in via beskärningssår för att sedan äta sig in i trädet och suga i sig järn. Samtidigt produceras väteperoxid som tillsammans med det reducerade järnet mynnar ut i syreradikaler som bryter ned vinstockens vävnad.

Antioxidanter svaret

Ett fenomen som enligt forskarna bakom studien kan avvärjas med hjälp av antioxidanter och kelatorer.

ANNONS

“Det finns vissa utvalda bakterier och svampar som producerar dessa antioxidanter och kelatbildande föreningar. Vår forskning visar att vi kanske kan hantera och stoppa GTD genom “biokontroll”-behandlingar genom att öka den naturliga närvaron av dessa antagonistiska organismer på vinstockarna”, säger Barry Goodell, professor i mikrobiologi vid University of Massachusetts Amherst.

Goodell tillägger att mer forskning kommer att krävas på området, men att han är övertygad om att sambandet mellan GTD och antioxidanter är en del av lösningen och bekämpandet av den förödande sjukdomen, skriver Decanter. 

Ett genombrott väl värt att skåla för.

Läs även: Europas vinodlare utmanade av extremhettan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS