Hur firar man i rymden? Det har en av världens största champagnetillverkare tagit fasta på när de tagit fram Mumm Cordon Rouge Stellar – en champagne för rymdresor, skriver Robb Report. 

ANNONS

Rymden är en källa till ständig fascination. Kanske också lite skrämmande. Att ge sig ut i det det där outgrundligt ändlösa är en svindlande tanke.

Desto mer nervkittlande skulle det kunna bli om vi adderade lite glamour och bubblor till ekvationen. Närmare bestämt då champagne som går att dricka i rymden.

Knasigt? Kanske, men likväl görbart. Så resonerade i alla fall champagnejätten G.H. Mumm när de tog fram Mumm Cordon Rouge Stellar, ”den första champagneflaskan och smakupplevelsen designad för rymdresor och mänsklig rymdfärd”, skriver Robb Report.

Unik öppnings- och stängningsanordning

Det innebär rent praktiskt att både flaskan och vätskan har anpassats för de unika förhållanden som råder i rymden, utan att göra avkall på de regler som råder kring champagne och reglerar dess äkthet.

Detta enligt Octave de Gaulle, specialist på rymddesign, som står bakom flaskans konstruktion.

ANNONS
ANNONS

Själva glasflaskan är omsluten av ett skal av aeronautisk aluminium och säkras av en öppnings- och stängningsanordning i rostfritt stål. En ring på toppen av flaskhalsen säkerställer i sin tur att korken sitter på plats, medan en knapp undertill möjliggör en säker öppning.

”Den första champagneflaskan och smakupplevelsen designad för rymdresor och mänsklig rymdfärd”

G.H. Mumm

Tål sensoriska förändringar

Eftersom gravitationen begränsar möjligheterna att servera drycken på traditionellt vis, rinner champagnen därefter ut genom flaskhalsen och samlas i ringen runt korken. Bubblet kan sedan serveras i ett speciellt framtaget glas och avnjutas av astronauterna.

Champagnen inuti flaskan är en särskilt framtagen blandning som tål sensoriska förändringar och består till större delen av Pinot Noir, enligt G.H. Mumm.

Överlag en futuristisk produkt som inledningsvis kommer att finnas tillgänglig på det privatägda rymdforskningsföretaget Axiom Space, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Vi andra får således fortsätta drömma om utomjordiska upplevelser ett tag till.

Läs även: Faktorerna som avgör vilket vin vi väljer [Dagens PS]

Läs även: Dyra drycker plåster på såren vid lågkonjunktur [Dagens PS]