Ägg mot baksmälla? Javisst låter det lite för bra för att vara sant. Likväl finns det de som hävdar att äggets egenskaper faktiskt kan lindra effekterna dagen efter. Hoppas.

ANNONS

Baksmällan. Den där värkande lilla detaljen som har en tendens att dyka upp de gånger du tittat lite för djupt ned i glaset, och ge symtom som huvudvärk eller illamående.

Nu kan detta aber dock vara ett minne blott. Åtminstone om vi ska tro Callum Dooley, vd för vinlagringsföretaget Elite Wine Refrigeration, som nyligen presenterat sin lösning på vad som ändå får sägas vara ett globalt problem.

Kroppen går på högsta växeln

Enligt Dooley kan baksmällan och dess symtom härledas till två faktorer: uttorkning och magsyra, skriver The Drinks Business.

”Vin och andra alkoholhaltiga drycker orsakar baksmälla genom att uttorka kroppen och störa sömnkvaliteten. Alkohol är ett toxin så våra kroppar går på överväxel för att spola ut det”, säger han.

Till detta kommer vår magsyra, vars jobb är att hantera både vår matsmältning och det som eventuellt konsumeras i dryckesväg under barrundan eller festen. På tom mage är det en process som kan orsaka obehag.

ANNONS
ANNONS
Baksmälla
En näringsrik frukost baserad på ägg kan göra underverk för ömma huvuden dagen efter. (Foto: TT)

Ät ordentligt innan

Ett steg närmre en harmonisk dagen efter går således via magen, enligt Dooley. En bra taktik inför en kväll då du vet att du kommer konsumera vin, öl eller sprit är därför att fylla depåerna med en hälsosam måltid.

Det dämpar suget att dricka för mycket och ger din kropp en välbehövlig boost.

Bra att veta är att vin höjer dina blodsockernivåer. Undvik därför att äta mat som innehåller mycket socker före, under och efter att du druckit alkohol.

Så var kommer då äggen in i bilden?

Innehåller välgörande aminosyror

Enligt Dooley är äggets fördelar i sammanhanget flera.

”Ägg innehåller aminosyror som kan hjälpa till att bryta ner acetaldehyd när du är bakfull. Ägg innehåller också nyttiga näringsämnen och mineraler och är skonsamma för magen”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Acetaldehyd är en kemisk förening som uppstår när kroppen är stressas och försöker bryta ned den alkohol du konsumerat. När du äter ägg bidrar äggets aminosyror till att bryta ned den föreningen snabbare, vilket hjälper din kropp att återhämta sig, skriver The Drinks Business.

Lite äggröra eller en omelett efter en festlig tillställning kan av det skälet vara värt ett försök. Sist men inte minst påminner Dagens PS om att det absolut bästa sättet att undvika baksmälla på är att dricka mindre.

Läs även: Studie fastslår: vin kan minska risken för stroke [Dagens PS]