Dagens PS

3 vintips från Bordeaux – den tvådelade regionen

Det var just Bordeaux som lade grunden för Dagens PS Bernhard Smedbergs kärlek till viner. (Foto:TT) OBS! Bilden är ett montage.
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 16 sep. 2016Publicerad: 16 sep. 2016

Som liten var det just bordeauxs rödviner som gjorde mig så intresserad av viner och framförallt blindprovning. Jag blev alltid imponerad när duktiga vinprovare diskuterade från vilken sida av floden vinet kom. För mig helt ofattbart då, men idag ganska självklart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett klassiskt bordeauxvin är i regel ganska enkelt att känna igen. Man talar om hö, häst, stall och läder. I de allra flesta fall är det en druvblandning mellan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot och Merlot. Man får även använda Malbec och Carménère. Den dominerande druvan i blandningen brukar vara Cabernet Sauvignon eller Merlot och det är här floden separerar vinerna från varandra.

Den östra sidan av Bordeaux har leriga jordar vilket passar druvan Merlot bra och den västra sidan har grusiga jordar vilket passar Cabernet Sauvignon bra. Därav brukar vinerna från respektive sida vara dominerade av den ena eller den andra druvan. Cabernet Sauvignon brukar kännas igen på cederträ i nosen och Merlot sötlakrits. Det är naturligtvis undantagen som bekräftar regeln men detta kan vara mycket spännande att testa.

Vinerna från Bordeaux görs ofta för att lagras. Både röda och vita viner ekas i regel. Framförallt röd bordeaux är ofta mycket stramt och stängt de första åren och vissa viner behöver 10, 15 eller 20 år för att öppna sig. De bättre producenterna gör ofta viner som lever otroligt länge. Därför kan det vara problematiskt att lära sig tycka om vinerna om man testar dem för unga.

Nedan hittar du några av mina favoriter från detta klassiska vindistrikt.

Château Talbot, 2013 (99402)  419kr
Trots sin unga ålder ett ganska tillgängligt vin. Mår bäst av att luftas i karaff någon timme innan servering. Mogen frukt i ett medeltungt vin och lätta tanniner. I nosen en hint av choklad, körsbär och cederträ. 80% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 4% Petit Verdot

Château Coufran, 2005 (78240)  258kr
Coufran är ett undantag till regeln. Ett vin som kommer från Haut-Medoc som ligger på västra sidan om floden men vinet är ändå dominerat av Merlot. Deras vingård är planterad med 85% Merlot och 15% Cabernet Sauvignon. Ett härligt intensivt vin som börjar öppna sig. Mörka bär och välbalanserade tanniner. Doft av tobak och läder. I undantag som detta kan det vara svårt att veta vilka smaker och dofter som kommer från vad. Jorden, druvan eller faten. Håller i många år till!

Château Fieuzal, Blanc, 2011 (76789)  499kr
En av mina absoluta favoritproducenter i denna prisklass. Framförallt deras vita vin är otroligt bra. Ett runt vin med tydlig frukt och syra. Päron, vanilj och citronskal vägs med härliga mineraler. I nosen även en hint av grapefrukt 50% Sauvignon Blanc, 50% Semmilon.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS