Vad kan vara mer somrigt än Stockholms skärgård? Här har vi samlat åtta soliga sommarkrogar med sjöutsikt som även bjuder på ett och annat vågskvalp.

ANNONS

Det absolut bästa med Stockholm är att ett skärgårdsäventyr med god mat och dryck inte behöver befinna sig mer än en båt- eller bussresa bort. Faktum är att några av Stockholms sjönära krogar även går att nå till fots, vilket underlättar när du vill vara spontan som sommarfirare.

Här har vi samlat åtta sommarpärlor som är lätta att ta sig till och har det där lilla extra som sätter guldkant på en sommarkväll.

Sommarkrogar
Trettio minuter från staden väntar en hel ö att utforska. (Bild: Fjäderholmarnas Krog)

1. Fjäderholmarna

Trettio minuters båttur från Nybrokajen och innerstaden väntar Fjäderholmarnas krog. En välbesökt skärgårdsfavorit mellan Nacka och Lidingö som blommar upp sommartid och serverar såväl en och annan svensk klassiker som skaldjur och något gott i glaset.

Hit tar du dig enklast med någon av skärgårdsbåtarna eller lägger till med din egen. För dig som vill stanna länge finns här också en trevlig hamnbar att mellanlanda på och en hel ö att utforska.

Sommarkrogar
Till Restaurang J tar du dig med fördel båtledes. (Bild: Restaurang J)

2. Restaurang J

I anslutning till den lilla småbåtshamnen i Nacka Strand ligger Restaurang J. Hit vallfärdar både soldyrkare, turister och båtpendlare sommartid för en lunch, middag eller aperitif nära vattnet.

Hit åker du smidigt med buss från staden, men allra trevligast är det förstås att färdas över vattnet med SL-båtarna.

ANNONS
ANNONS
Sommarkrogar
Man behöver faktiskt inte färdas allt för långt för att insupa sjöutsikt. (Bild: Torpedverkstan)

3. Torpedverkstan

Som redan nämnt behöver du inte överanstränga dig i sommarvärmen för att hitta krogar med sjöutsikt. En riktigt trevlig pärla på promenadavstånd från city är Torpedverkstan på charmiga Skeppsholmen med en härlig vy över Stockholm och båtarna.

Här väntar en blandad meny som rymmer både tacos och grillat. Vågskvalp? Javisst.

Sommarkrogar
Dykarbaren i Sandhamn är ombonad och pittoresk. (Bild: Dykarbaren)

4. Dykarbaren

Alla som någon gång besökt Sandhamn vet att Dykarbaren är en kraft att räkna med. Här hittar du inte helt oväntat en del båtfolk under högsäsongen och njuter av en skön vy över hamnen.

En middag här kräver en smula planering, men då har du också en härlig båttur att se fram emot.

Sommarkrogar
Gott om solchanser är det på Holmen kök & bar. (Bild: Holmen kök & bar)

5. Holmen kök & bar

En stor portion skärgård och generöst med kvällssol hittar du på Holmen kök & bar. En ombonad sommarkrog trettio minuter från innerstaden som nås med både buss, bil och båt.

ANNONS
ANNONS

Här avnjuter du vällagade rätter tillsammans med båtmänniskor på genomresa liksom en och annan stammis från orten.

Sommar
På sköna Djurgården väntar Oaxen Krog & Slip. (Bild Oaxen krog & Slip)

6. Oaxen Krog & Slip

På natursköna Djurgården några minuter från Gröna Lund och Skansen finner du Oaxen Krog & Slip. En finstämd krog med hög svansföring och härlig sjöutsikt.

Hit kommer du sommartid för att njuta av livets goda, titta på båtarna i hamnen och insupa Stockholm när det är som allra bäst.

Sommar
Närmare vattnet än Strömma krog & kanalbar går det knappast att komma. (Bild: Strömma krog & Kanalbar)

7. Strömma krog & kanalbar

Närmare vatten, båtar och skärgårdspuls än Strömma krog & kanalbar är det svårt att komma. Här på Värmdö kryllar det av folk sommartid som tagit sig båt eller bussledes till traktens mest populära vattenhål.

På menyn hittar du toast Skagen, högrevsburgare och löjrom tillsammans med andra favoriter som gör en sommardag komplett.

ANNONS
ANNONS
Kärleksbaren på Bockholmen brukar vara välfylld sommartid. (Bild: Bockholmen)

8. Bockholmen 

I en gammal villa anno tidigt 1800-tal nära Bergshamra ligger sedan ett antal år tillbaka Bockholmen. En social och välfylld sommarkrog som lockar både förälskade par och kompisgäng till barhäng, middag eller ett parti boule.

För den som hoppar på tunnelbanans röda linje i sommar utlovas mingel, mys och kanske lite romans. Hörde vi skål?

Läs även: Fem uteserveringar i innerstaden att räkna med i sommar [Dagens PS]

Läs även: Sju idylliska öar perfekta för romantisk övernattning [Dagens PS]