Dagens PS

Århundradets vinstöld – kom över årgångsvin för 16 miljoner

årgångsvin
Paret bakom vinstölden på Atrio befinner sig numera bakom lås och bom. (Bild: Restaurante Atrio)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 18 aug. 2022Publicerad: 18 aug. 2022

Det har kallats århundradets stöld och innefattar fyrtiofem flaskor årgångsvin värt 1,6 miljoner dollar, motsvarande 16 miljoner kronor. Nu har gärningsmännen gripits av spansk polis, rapporterar Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla som kan sina tio budord vet att det är fult att stjäla. Som allra fräckast är det att stjäla årgångsvin på Michelinbelönade restauranger. En som vet allt om det är krögaren och sommelieren José Polo som i höstas bestals på viner för miljontals kronor.

Distraherade personalen

Det var i oktober förra året som boutiquehotellet Atrio i spanska Cáceres checkade in en man och en kvinna. Hotellet som även hyser Michelinkrogen Atrio serverade sedan paret middag, följt av en exklusiv rundtur i restaurangens vinkällare.

Senare på kvällen, medan kvinnan distraherade personalen, ska mannen ha smugit tillbaka ner i källaren och då kommit över tre stora påsar fyllda med årgångsvin.

Däribland 38 flaskor Romanée-Conti och sju flaskor Château d’Yquem, varav en flaska från 1806, värderad till över 315 000 dollar, motsvarande 3,2 miljoner kronor, skriver Robb Report.

Försvann spårlöst

Paret förvann sedan spårlöst före gryningen med ett byte på 16 miljoner kronor, precis som i vilken kriminalhistoria som helst.

De har därefter spenderat de senaste nio månaderna på flykt för att nyligen gripas nära gränsen mellan Montenegro och Kroatien av Interpol och Europol.

ANNONS

Med gärningsmännen bakom lås och bom spekulerar polisen nu i om brottet involverar fler personer. Det stulna vinets karaktär skulle också kunna tyda på att det rör sig om ett beställningsjobb.

Läs även: Skotsk whisky värd miljoner stulen vid fräckt inbrott

Läs även: Stulet Strindberg-manus på auktion i London – polisanmält

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS