Dagens PS

Skotsk whisky värd miljoner stulen vid fräckt inbrott

whisky
Destilleriet Glenfarclas tillhör ett av de mer kända. (Bild: Glenfarclas/Instagram)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Skotsk whisky är inte bara för samlare. Under ett fräckt inbrott på destilleriet Glenfarclas kom tjuvar nyligen över ett tjugotal unika flaskor årgångswhisky till ett värde av 1,8 miljoner kronor, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Glöm bankrån och cykelstölder. Nuförtiden vill tjuvarna åt mer än nischade produkter än så. Något som det skotska destilleriet och Glenfarclas nyligen blev varse då sällsynt whisky till ett värde av 184 000 dollar, motsvarande 1,8 miljoner kronor stals ur ett skåp i anläggningens gästbutik.

Whisky

Här försåg sig tjuvarna med whisky värd hundratusentals kronor per flaska. (Bild: Glenfarclas/Facebook)

60-årig whisky

Under inbrottet som enligt polis ska ha varat under mindre än fem minuter lyckades de fräcka tjuvarna tillskansa sig ett tjugotal flaskor. Däribland några av Glenfarclas mest värdefulla flaskor, inklusive releaser från deras Family Casks-serie och en 60-årig single malt. Något som talar för att tjuvarna visste precis vad de var ute efter.

Glenfarclas dryckesanläggning i Speyside är känd som ett av de första destillerierna på orten, som sedan det öppnade 1973 varit känt för sin gästvänlighet och anrika whiskysamling.

Hit hör The Family Casks som är en samling av Glenfarclas finaste fat, med årgångar som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1954, skriver Robb Report.

Så är också destilleriets 60-åriga singelmalt en av de dyrare i regionen och betingar ett pris på över 22 000 dollar per flaska, motsvarande 220 000 kronor.

Whisky

Polisen har ännu inte gripit någon för whiskystölden i Glenfarclas. (Bild: Glenfarclas/Facebook)

ANNONS

Fler whiskystölder i regionen

Glenfarclas är dessvärre inte det enda destilleriet i Speyside som fått oönskat besök av tjuvar under de senaste månaderna. I januari i år meddelade Aberlour Distillery att tjuvar brutit sig in i deras besökscenter. Även då var bytet sällsynta droppar och värdet på whiskyflaskorna femsiffrigt, enligt Robb Report.

Några misstänkta för rånet på Glenfarclas har ännu inte kunnat gripas.

Läs även: Innovation med näsa för whisky

Läs även: Kungligt vin ska bota sjukdomar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS