Aggressiv vårfrost hotar vinskördarna i Chablis

Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022
Chablis
En av flera vingårdar nära Chablis som hotas av aprilväder och frost. (Bild: TT)

Efter en kylig helg i vindistriktet Chablis hotar frosten ännu en gång vinskördarna. Nu oroar sig vinmakarna för att den aggressiva vårfrosten ska bli en permanent trend och försöker rädda sina dyrbara druvor med tända ljus, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

När vårfrosten under helgen slog till med full styrka mot de franska vingårdarna i Chablis var det med en bitter smak av déjà vu. Detta sedan  samma väderfenomen drabbade vindistriktet för ganska så exakt ett år sedan, vilket tvingade vinmakarna och deras arbetare att placera ut hundratals ljus bland sina stelfrusna vinstockar i ett försök att rädda dem, skriver Reuters.

Chablis Hundratals ljus har placerats ut i ett försök att tina upp de frusna vinstockarna. (Bild: TT)

“Undrar över framtiden”

Chablis är ett mycket torrt vitt vin som produceras i Yonne-regionen i Bourgogne på grund av områdets specifika klimat. När vårvädret nu gäckar regionen med milda temperaturer tidigt på året, följt av hård frost, är det svårt för vingårdarna att hantera. Särskilt sedan väderförändringarna som första gången dök upp under 2016 ser ut att vara av det mer permanenta slaget.

“Vi börjar nu undra över framtiden för vår verksamhet vid den här tiden på året”, säger vinproducenten Thomas Ventoura till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Frestar på ekonomiskt

Det tuffa vårvädret frestar även på ekonomiskt sedan återkommande förluster av vinskördarna kostar mer i försäkringsskydd. Bara i Yonne förstördes två tredjedelar av skörden under förra året som ett resultat av frosten, skriver Reuters.

Något som skulle kunna förebyggas om fler vinmakare gick samman och investerade i verktyg och värmekablar som effektivt kan lindra kylan.

Det säger vinodlingsrådgivaren Mathilde Civet till Reuters. Som verksam inom det lokala jordbruksorganet Chambre d’Agriculture i Yonne anser hon att det finns mycket att göra för att möta utmaningarna, men upplever också att många i vinbranschen är ovilliga att inse effekterna av klimatförändringarna. Inte minst att de kan komma att bli långvariga.

“De senaste episoderna av torka och frost har varit en väckarklocka för vissa, men tidigare år har det funnits en slags förnekelse”, säger Civet till Reuters. 

Kanske blir årets frostiga aprilväder det uppvaknande de franska vinmakarna behöver. Tills dess fortsätter hundratals ljus att lysa på de kylslagna vingårdarna i Chablis.

Läs även: Tysk lågpriskedja höjer priset på mat med 20-50 procent

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.