Från och med i dag, måndag, höjer den tyska lågpriskedjan Aldi Nord priset på mat med 20-50 procent på grund av kriget i Ukraina, rapporterar flera medier, däribland Frankfurter Rundschau. 

ANNONS

Livsmedelspriserna rusar i Europa som en följd av kriget i Ukraina. Efter att redan tidigare ha genomfört en prishöjning presenterar den tyska lågprisjätten Aldi Nord ytterligare en rejäl prischock från och med måndag 4 april, rapporterar Frankfurter Rundschau.

Priserna på livsmedel som kött, korv och smör, som kommer bli ”betydligt dyrare”, mellan 20 och 50 procent, meddelade Florian Scholbeck, talesman för Aldi Nord, till tyska nyhetsbyrån Deutsche Presse-Agentur.

Priset på smör väntas som exempel stiga med 30 procent, och kortsiktiga flaskhalsar kan tänkas uppstå på grund av kriget. Men med prishöjningarna försäkrar Scholbeck att de kommer att kunna leverera som vanligt.

”Det kommer inte att finnas några tomma hyllor.”

”Inköpspriser vi aldrig sett förut”

Han hänvisar till att priserna som Aldi måste betala sina leverantörer skjutit i höjden.

”Sedan starten av Ukrainakriget har det skett hopp i inköpspriser som vi aldrig har sett förut”, förklarade Scholbeck för DPA.

Den tyska detaljhandelsfederationen (HDE) varnar för att priset på mat sannolikt kommer att fortsätta höjas under de kommande dagarna i nästan alla stormarknader på grund av effekterna av Rysslands krig mot Ukraina samt ökade energikostnader.

Priset på mat påverkas av högre kostnader på energi

Priserna i tyska livsmedelsbutiker har redan ökat med cirka fem procent sedan kriget i Ukraina bröt ut, enligt Josef Sanktjohanser, ordförande för tyska handelsförbundet (HDE), till Neue Osnabrücker Zeitung. Nu hägrar den ”andra vågen” av prisökningar, ”och det kommer säkert att vara tvåsiffrigt”, varnade Sanktjohanser.

Prisökningarna drivs framför allt på av högre kostnader för djurfoder och konstgödsel samt energi.

ANNONS
ANNONS

”Priserna för resurser som gödningsmedel, diesel och djurfoder stiger för närvarande till rekordhöga nivåer”, säger Johann Meierhöfer från tyska bondeförbundet till DW.

Läs även: Varningen: Det blir färre skivor bacon på din macka [Dagens PS]

Läs även: Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar [Dagens PS]