En av våra mest populära maträtter är kyckling, men visste du att vi nästan fördubblat konsumtionen på senare tid? Inte så konstigt kanske när kyckling är både lättlagat och gott. Här tipsar vår vinexpert om tre fyndviner under 100 kronor till helgkycklingen.

ANNONS

Att kyckling är populärt på våra matbord har väl inte undgått någon. För femton år sedan åt svenskarna cirka 13 kilo kyckling per person och år. I dag äter vi över 23 kilo per person, och för första gången någonsin äter vi lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. Att välja kyckling framför nötkött är också lite klimatsmartare.

Kyckling är lätt att variera som maträtt, likaså hur mycket tid man vill lägga ner på anrättningen. En hel kyckling behöver i princip bara stoppas in i ugnen med lite salt och peppar. En ambitiös Coq-au-vin kan ta sin tid att förbereda, men är ofta väl värt besväret. 

coq au vin, kyckling med vin
Coq au vin med vitvinssås är en variant, här tillagad av den franske kocken Marco Baudone. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Själv söker jag alltid efter ekologisk kyckling, både med tanke på djurhållning och smak. Under åren i Portugal påmindes jag om den enorma smakskillnaden mellan höns som lever ute och pickar i sig vad naturen bjuder, och den storskaligt uppfödda kycklingen. 

Din smak gäller

Här följer tips på tre goda viner till ett bra pris som passar till kyckling. Utgå från den vintyp du gillar mest, det är en bra utgångspunkt när man matchar mat och vin. Kom ihåg att det är din smak som gäller, även om det kan verka lite udda i andras ögon. 

Tänk bara på att starkt kryddade kycklingrätter, exempelvis ’buffalo wings’, passar bättre med en god öl eller mineralvatten.

Vitt

gran vina sol, bra vin till kyckling

ANNONS
ANNONS

Torres Gran Viña Sol Chardonnay 2019

Penedès, Katalonien, Spanien, Ekologiskt, Nr 2459, 89:-

Omdöme: Friskt, fruktigt med inslag av melon, citrus, persika, örter och en mild ekfatston. Här levererar stabila vinfirman Torres ett riktigt bra, torrt vitt vin till ett förvånansvärt lågt pris.


Rosé

golden year, bra vin till kyckling

Golden Year Rosé 2020

Pays d’Oc, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Nr 50268, 99:-

Omdöme: Mycket fruktig och fräsch med inslag av jordgubbar, hallon, lime och örter med bra balans i en relativt lång avslutning. Smaskig rosé i en vinnande, modern stil som passar bra både till prat och mat. Nyhet i beställningssortimentet, läs mer här.

ANNONS
ANNONS

Rött

de bortoli, , bra vin till kyckling

De Bortoli Regional Classic Tempranillo 2019

Heathcote och Rutherglen, Victoria, Australien, Nr 6505, 99:-

Omdöme: Fruktig, generös och bärig smak med inslag av mörka bär, plommon, örter och lakrits med mjuka tanniner. Mjukt och generöst vin gjort på spanska druvan Tempranillo i australisk tappning. Nyligen prissänkt från 119:-, vilket gör det till ett fynd.

Läs mer: Så väljer du vin till sparris