Dagens PS

Superträna – en kvart räcker till immunförsvaret

Träna en kvart på träningscykeln och boosta immunförsvaret.
Träna en kvart på träningscykeln och boosta immunförsvaret. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

En timme på gymmet? Nu visar ny forskning att du kan kan skippa de riktigt långa gympassen och samtidigt boosta ditt immunförsvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Träningstrenderna avlöser varandra, och det gör även uppmaningarna kring hur vi ska leva längre.

WHO:s rekommendation går ut på 150 minuter av lagom träning för vuxna i veckan, och halva den tiden för den som ger järnet.

Träna en kvart räcker för immunsystemet

Nu visar ny forskning att du kan lägga en del av den tiden på annat. Boosta immunsystemet gör du nämligen på endast 15 minuter.

Den nya studien kommer från University of Houston som tog reda på hur lång tid det tar för naturliga mördarceller, så kallade “natural killer”, NK-celler att bildas i blodet under träning. Cellerna, en viss typ av vita blodkroppar som ingår i det medfödda immunsystemet, dödar virus och cancerceller och är en viktig del av immunförsvaret.

NK-celler bildas

Studien visar att det tar en kvart för NK-celler att bildas för personer som tränade på en stationär cykel, och att det inte bildades fler celler under en längre tidsperiod på träningscykeln. Forskarna tog hjälp av sammanlagt tio volontärer, i åldrarna 18 till 40 år, som tränade i 30 minuter med måttlig intensitet.

Forskarna testade deltagarnas NK-nivåer efter en kvart och efter en halvtimme, och kom fram till att nivåerna var som högst redan i början, och därefter inte visade några ytterligare ökningar.

ANNONS

Resultatet? Det räcker med en kvarts träning.

“Våra resultat pekar inte på en klar fördel när det gäller att öka NK-celler i blodomloppet genom att träna längre än 15 minuter med måttlig intensitet”, uppger Rebekah Hunt, som leder forskningen, till Newsweek.

Eftersom gruppen bestod av få deltagare kommer nu nya studier fortsätta att undersöka om det verkligen räcker med en kvarts träning för att få ett immunförsvar som skyddar mot sjukdomar.

Läs även:

Övervinn dina mentala hinder för att träna. Dagens PS

Så tränar du rätt och lever längre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS