Dagens PS

Så tar du dig loss när du kört fast i livet

Experter på psykisk hälsa ger tips på fem sätt att ta dig loss om du känner att du kört fast i livet
Experter på psykisk hälsa ger tips på fem sätt att ta dig loss om du känner att du kört fast i livet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 jan. 2024Publicerad: 26 jan. 2024

Kört fast i livet? Experter på psykisk hälsa föreslår hur du kan göra dig av med de interna vägspärrar som håller dig tillbaka och kan orsaka utmattningssyndrom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Adam Alter är pfofessor i psykologi och har forskat om att känna sig som man kört fast i livet, det skriver New York Times.

År 2020 lät han hundratals människor svara på en enkät i ämnet och alla respondenter svarade att de kände att de kört fast inom minst ett område.

Det handlade bland annat om om misslyckade kreativa sysselsättningar, stillastående karriärer, otillfredsställande relationer och oförmåga att spara pengar.

Vanligt att känna så

Enligt Adam Alter är det vanligt att känna att man under en tid står still och har hamnat i ett hjulspår. Han säger att när du försöker nå ett långsiktigt mål kommer du nå en platå.

Eftersom en del mål inte har några tydliga slutpunkter kan det vara svårt att känna när du gör framsteg.

Stora förändringar i livet, som sjukdom, att sägas upp, att flytta eller att få barn, kan också ge problem.

Adam Alter har även märkt att människor ofta är mer självreflekterande när de snart ska fylla jämnt.

ANNONS

De här vändpunkterna kan kännas överväldigande om livet då inte har blivit som planerat.

ANNONS

Senaste nytt

Ta dig loss så här

Gör en “frikstionsrevision”. Det är ett sätt för organisationer att rensa bort ineffektiva områden och du kan tillämpa samma principer i ditt liv genom att identifiera vad som hindrar eller stressar dig.

Börja med att fråga om du upprepar vissa beteendemönster som inte hjälper, finns det något du regelbundet gör som du inte tycker om?

Nästa steg är att ta bort eller minska friktionspunkterna. Om du exempelvis ogillar din långa pendling till jobbet men känner att du inte kan ändra den ska du fundera på vad som är värst.

Vad kan du göra för att lösa det? Skulle det hjälpa att lyssna på en ljudbok under resan. Om du kör bil, kan det hjälpa att starta en bilpool med andra? Kan du arbeta hemifrån ibland eller oftare?

Förändra ditt tankemönster

Du kanske tänker att det värsta kommer hända, är överdrivet hård mot dig själv eller ofta tänker på vad du borde ha gjort, exempelvis fått mer gjort på jobbet, trots att du gjort bra ifrån dig.

ANNONS

Judy Ho, klinisk neuropsykolog och docent vid Pepperdine Universityen säger att den här typen av negativa tankar skapar stress och kan störa dina mål.

Försök omformulera ditt sätt att tänka. Tänk att du ska göra så gott du kan och att du ska be om hjälp om det är svårt, i stället för att tänka att du kommer misslyckas.

Försök utvärdera dina tankar objektivt, Judy Ho säger att du ska fråga dig vad det finns för bevis för de negativa saker du tror och tänker.

Föreställ dig framtiden

Försök forma din framtid i sinnet. Föreställ dig ett liv i framtiden där du inte kört fast, föreslår Sarah Sarkis, klinisk psykolog och chefscoach i Boston. Hur ser det ut och hur mår du?

Sedan funderar du på vilka specifika steg du behöver ta för att nå dit, skriv ned dem, helst för hand, eftersom det, enligt henne, hjälper dig att förpliktiga dig till att ta dessa steg.

Du ska inte vänta tills du känner dig klar utan om du kan ska du försöka ta ett steg om dagen mot ditt mål.

Berätta om ditt mål

ANNONS

Det kan också hjälpa att berätta för andra om ditt mål. Adam Cheyer, medskapar av Siri och vicepresident för A.I. Experience på Airbnb har sagt att det var avgörande för hans framgång.

Kraften i att dela med dig av ditt mål kan göra att du engagerar dig mer och en extra fördel är att andra kanske kan hjälpa dig när de vet.

Adam Alter säger att du också ska göra sådant som du tycker är meningsfullt, ägna dig åt aktiviteter som följer dina värderingar och för dig framåt när du känner att du känner dig fast i sådant som är irrelevant för dig.

Läs mer: Bli gladare i vintermörkret Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS