Så många friskvårdsbidrag brann inne 2022

Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023
Friskvårdsbidrag
Glömde du bort ditt friskvårdsbidrag förra året? Då är du inte ensam. (Foto: Pixabay)

Varje år får svensken i genomsnitt 2 000 kronor av sin arbetsgivare i friskvårdsbidrag för att må bättre. Ändå struntade en stor andel anställda i att nyttja förmånen under 2022, enligt en färsk undersökning.

ANNONS
ANNONS

Friskvårdsbidrag är precis som det låter ett bidrag som syftar till att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen.

Beloppet på bidraget kan variera, men är både skatte- och avdragsfritt, vilket gör att vare sig arbetsgivaren eller arbetstagaren behöver skatta.

Framförallt är det upp till respektive arbetsgivare att besluta om de ska erbjuda friskvårdsbidrag, precis som det står dig som anställd fritt att nyttja förmånen. Något som färska siffror visar att många slarvade med i fjol.

En av fyra struntar i friskvårdsbidrag

Närmare bestämt en av fyra anställda, motsvarande 27 procent, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Viktväktarna. Av dessa uppger 16 procent av de tillfrågade att de struntade i att lösa in bidraget, medan omkring 11 procent helt enkelt glömde bort det.

Vidare visar undersökningen att kvinnor är bättre än män på att nyttja friskvårdsbidraget och att endast hälften av de tillfrågade säger sig ha använt hela beloppet under 2022.

ANNONS
ANNONS

Oklart vad bidraget täcker

Att bidraget inte nyttjas fullt ut kan förklaras med att informationen kring friskvårdsbidraget och vad det egentligen täcker ofta är bristfällig, enligt Jenny Holmstedt, marknadschef på ViktVäktarna.

“En vanlig missuppfattning är att friskvårdsbidraget endast går att använda till gymkort och gruppträningspass men faktum är att det idag går att använda till en mängd olika aktiviteter; alltifrån dansklasser, golf och klättring till rökavvänjning, kostrådgivning och profylaxkurser för blivande föräldrar”, säger hon.

Som tillägg till det kan bidraget även nyttjas på massage och andra kroppsbehandlingar, vilket ofta anges redan då du bokar. Ett bra tips är därför att fråga om du är osäker på vad som gäller, och alltid spara kvittot.

Den här undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Viktväktarna. Totalt intervjuades 1 172 personer i åldrarna 16–79 år.

Vill du läsa mer om träning och hälsa? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Smarta, enkla träningstips utan redskap

Läs även: Fyra enkla övningar som stärker din balans

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.