Dagens PS

Larmet: Korv och hamburgare ökar risken för stroke

ultraprocessad
Ultraprocessad mat som hamburgare och pommes frites ökar risken för sjukdomar i hjärta och blodkärl (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Det finns anledning att sluta äta hamburgare, pommes och korv – enligt två omfattande studier om ultraprocessad mat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En väckarklocka för hela världen.

Så beskriver experter två nya studier som undersökt – och påträffat – ett samband mellan ultraprocessad mat och högt blodtryck, hjärtattacker och hjärnblödningar.

Allvarliga konsekvenser

Två stora studier presenterades nyligen vid världens största hjärtkonferens, European Society of Cardiology, i Amsterdam, där tusentals ledande hjärtläkare och forskare deltog.

Studierna visade att ultraprocessad mat kan ha en förödande inverkan på hjärta och blodkärl.

I den ena studien har forskare följt 10 000 kvinnor under 15 år. Där fann man att de individer som konsumerade mest ultraprocessad mat löpte 39 procent högre risk att drabbas av högt blodtryck, än de som inte åt lika mycket sådan mat.

Den andra studien, där runt 325 000 män och kvinnor deltog, visade att de som åt mest mat som processats på detta vis löpte 24 procent högre större risk att drabbas av exempelvis hjärtinfarkt och stroke (hjärnblödning).

ANNONS

Senaste nytt

Kan orsaka cancer och fetma

ANNONS

I tidigare studier har man även kunnat se samband mellan konsumtion ultraprocessad livsmedel med en rad hälsoproblem, inklusive fetma, typ 2-diabetes och cancer.

Enligt en av forskarna bakom den första studien är många omedvetna om att maten de äter är ultraprocessad, och tror tvärtom att den är nyttig.

Kvinnor äter mer ultraprocessade livsmedel än män, visar studierna.

Ultraprocessad mat i vår vardag

Den globala konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat de senaste åren.

Frukostflingor, proteinbarer, kolsyrade drycker, snabbmat och färdigrätter – en stor del av den mat vi får i oss till vardags är processad på detta vis.

Enligt Livsmedelsverket är begreppet ultraprocessad mat svårt att definiera på ett enhetligt vetenskapligt sätt och det finns heller inte beskrivet i lagstiftningen. Begreppet syftar på livsmedel som bearbetats ”mycket” eller på ett sätt som är negativt för hälsan. De innehåller ofta mycket salt, socker, tillsatser och konserveringsmedel.

Läs även: Försäljningen av energidrycker rusar – kan få konsekvenser

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS