Dagens PS

Sådan mat kopplar forskare till depression

Ultraprocessad mat definieras som energität, välsmakande och färdig att äta. Nu har forskare funnit att ultraprocessad mat kan öka risken för depression
Ultraprocessad mat definieras som energität, välsmakande och färdig att äta. Nu har forskare funnit att ultraprocessad mat kan öka risken för depression. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Forskare har funnit att så kallade ultraprocessade livsmedel, industriellt tillverkad mat med tillsatser, kan öka risken för depression.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med ultraprocessad mat menas att livsmedlen har bearbetats mycket eller på ett sätt som gör att de inte är bra för hälsan.

Bearbetad mat

Livsmedelsverket förklarar att processad innebär att maten har bearbetats med exempelvis värmebehandling, rökning, rimmning, mognadslagring, torkning eller marinering och tydligt förändrats från ursprungsprodukten.

Processad mat får innehålla ingredienser som behövs för att ge den särskilda egenskaper, exempelvis tillsatser. Bearbetningen förlänger oftast matens hållbarhet.

Tillsatser används i processad mat för att ändra sådant som färg eller smak. Tillsatser har även flera andra funktioner, exempelvis konserveringsmedel som ökar hållbarheten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Uptraprocessad mat

Kortfattat är ultraprocessad mat “industriellt tillverkad mat som ofta innehåller tillsatt socker, fett och salt. Ultraprocessad mat innehåller också ingredienser som inte används vid matlagning i hemmet (tillsatser) och uppmuntrar ofta till överkonsumtion”, skriver Livsmedelsverket.

Produkter med tillsatt socker och fett klassas som ultraprocessade, exempelvis chips, glass, godis, choklad och sötade frukostflingor. Även processat kött, som korv och chark, klassas som ultraprocessad mat.

Om maten inte har förändrats, exempelvis efter rengöring, skalning, hackning malning, eller nedfrysning anses den inte vara processad.

Färdiga att äta

Ultraprocessade livsmedel definieras som energitäta, välsmakande och färdiga att äta som de är. Nu har forskare funnit att ultraprocessad mat kan öka risken för depression, det rapporterar Newsweek.

Det har visat sig att artificiella sötningsmedel och artificiellt sötade drycker är särskilt associerade med ökad risk för depression, det framgår av en studie.

ANNONS

Forskarna fann att de kvinnor som åt mest ultraprocessad mat hade 50 procent högre risk att i framtiden utveckla depression jämfört med de kvinnor som åt minst.

Omfattande studie

“Det har gjorts flera studier som har stött kostens viktiga roll för att påverka risken för depression. Det har dock funnits knappa data om vilka specifika delar av kosten som kan ge det sambandet”, säger Andrew T. Chan till Newsweek.

Han är professor i medicin vid Harvard Medical School, läkare vid Massachusetts General Hospital, och studiens medförfattare.

Han tillägger att de genomförde en omfattande studie som bedömde om ultraprocessade livsmedel kan påverka risken att flera år senare utveckla depression.

Artificiella sötningsmedel

I studien tittade forskarna på 31 712 kvinnors dieter, kvinnorna var mellan 42 och 62 år gamla. Forskarna jämförde innehållet i deras dieter med deras mentala hälsa både med hjälp av självdiagnosticerad och kliniskt diagnosticerad depression.

De fann att mat som innehöll artificiella sötningsmedel och artificiellt sötade drycker gav extra stor risk för depression.

“Djurstudier har föreslagit ett samband mellan konstgjorda sötningsmedel och depression. Vår studie är bland de första som indikerar att detta kan vara relevant för människor. Konstgjorda sötningsmedel kan utlösa överföringen av särskilda signalmolekyler i hjärnan som är viktiga för humöret”, säger Andrew T. Chan till Newsweek.

Kan vara näringsbrist

I studier på djur har forskare sett att kopplingen mellan sötningsmedel och depression kan vara ett resultat av överföring av purin i kroppen.

Det naturliga ämnet purin finns i vissa livsmedel och är känt för att orsaka gikt.

ANNONS

Richard Hoffman, biträdande lektor i näringsbiokemi vid University of Hertfordshire i Storbritannien, säger till Newsweek att konstgjorda sötningsmedel kan förknippas med depression på många möjliga sätt.

Enligt honom finns det inte särskilt mycket information om vägen via det purinerga systemet.

“Men personer med kost rik på ultraprocessade livsmedel har ofta näringsbrist. Så en enkel förklaring är att de som åt dieter med hög halt av ultraprocessad mat hade brist på vissa näringsämnen, och att detta ökade risken för depression. Till exempel brist på vitamin B12, folat och omega-3-fettsyror är alla förknippade med en ökad risk för depression”, säger han till Newsweek.

Han tillägger att en annan möjlighet är inflammatoriska effekter. Hälsosam kost med låg halt ultraprocessade livsmedel är mer antiinflammatorisk och det har enligt honom kopplats till lägre risk för depression.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS