Det har länge tvistats om huruvida kaffe är bra för hälsan eller inte. För de som är konsumenter av drycken är nyheterna goda: Den fysiska aktiviteten ökar ju mer kaffe du dricker. Nackdelen? Ju mer kaffe du dricker, desto mindre sover du.

ANNONS

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen, men pendeln har svängt fram och tillbaka i frågan om dryckens för- och nackdelar. Nu visar en ny studie hur en kopp kaffe faktiskt kan påverka hälsan, och det positivt, såväl som negativt skriver CNN.

Studien visar att den som konsumerar minst en kopp kaffe per dag rör på sig mer men sover mindre, än den som avstår från drycken. Koffein kan också medföra en högre risk för en viss typ av hjärtklappning.

Studerade 100 personer

100 deltagare fick i uppdrag att dricka så mycket kaffe som de ville i två dagar, sedan avstå i två dagar och upprepa den cykeln under en period om två veckor.

Samtidigt mättes deltagarnas blodsocker, fysiska aktivitet och sömn.

Under kaffedrickande dagar gick deltagarna i genomsnitt 1 058 fler steg än under dagar utan kaffe. Men under dagar med kaffe fick sig sömnen däremot en törn och deltagarna sov 36 minuter mindre. Och ju mer kaffe de drack, desto mer fysisk aktivitet och desto mindre sömn fick de.

Kaffe kan påverka hjärtat

Kaffe verkar även påverka hjärtat. Forskarna fann inte några egentliga bevis för ett samband mellan kaffekonsumtion och risken för olika hjärthändelser.

ANNONS
ANNONS

Men studien visade också att mer än en kopp kaffe per dag resulterade i ungefär 50 procent högre förekomst av så kallade ventrikulära extraslag, eller PVC, jämfört med koffeinfria dagar.

Det finns även evidens för att en hög förekomst av PVC kan leda till en försvagning av hjärtat, vilket tyder på att det kan vara en god idé att undvika koffein för den som är oroad över riskerna för hjärtsvikt, eller har hjärtsjukdomar i släkten.

En genetisk faktor

Koffein är världens mest använda stimulerande medel och finns ibland annat kaffe och te, men även i vissa läsk- och energidrycker.

Det tycks vara väldigt individuellt hur vi människor påverkas av koffein, men studien visade också att det kan finnas en genetisk aspekt att ta hänsyn till.

De deltagare som sov minst när de drack kaffe hade genetiska varianter associerade med långsammare förbränning av koffeinet. Deltagarna med genetiska varianter förknippade med snabbare förbränning av koffeinet, å andra sidan, hade en högre förekomst av PVC eller hjärtflimmer.

Är då kaffe farligt…?

Svaret tycks vara nej, enligt studien. Däremot kan det vara en god idé att fundera över hur du mår efter att ha druckit en kopp.

På kort sikt kan koffein göra så att du känner dig mindre trött och mer koncentrerad.

ANNONS
ANNONS

För mycket koffein kan å andra sidan leda till illamående, hjärtklappning och sömnproblem. Koffein kan öka ditt blodtryck och din puls, vilket i sin tur påverkar ditt hjärta.

Om du märker att kaffe påverkar dig negativt kan det vara klokt att dra ned på konsumtionen eller sluta helt och hållet.

Vill du läsa mer om hälsa? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Starkare rygg i dag med fyra enkla tips [Dagens PS]