Dagens PS

Du kan sänka din biologiska ålder utan biohacks

Det behövs inga biohacks för att sänka din biologisk ålder, det räcker att leva hälsosamt, äta grönsaker, träna och meditera
Det behövs inga biohacks för att sänka din biologisk ålder, det räcker att leva hälsosamt, äta grönsaker, träna och meditera. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Rika män spenderar miljoner för att sänka sin biologiska ålder och leva längre, men det finns sätt som är både enklare och billigare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Julie Gibson Clark, en 55-årig ensamstående mamma i Phoenix, Arizona, rankas som nummer två på Rejuvenation Olympics topplista, det skriver Fortune

Biologisk och kronologisk ålder

Rejuvenation Olympics spårar och rankar cirka 4 000 deltagares tempo i det som kallas biologiskt åldrande.

Listan baseras på epigenetiska DNA-tester som ger en inblick i hur miljö och livsstil påverkar funktionen i våra gener.

Julie Gibson Clarks senaste test visar att hon, för varje kronologiskt år, åldras 0,665 år. Testet tar hänsyn till genomsnittet av deltagarnas åldringstakt efter sex månader eller mer.

ANNONS

Senaste nytt

Bättre än känd biohacker

På topplistan som undersöker de här medelvärdena ligger hon före USA:s mest kända biohacker, mångmiljardären och bioteknikentreprenören Bryan Johnson, som Dagens PS tidigare skrivit om.

Han lägger 2 miljoner dollar om året, drygt 21,7 miljoner kronor, på piller och läkare för att vända sin biologiska ålder och använder bland annat sin sons blod i jakten på ungdom.

ANNONS

Bryan Johnson ligger just nu på plats sex på Rejuvenation Olympics topplista.

Ålder – en mångmiljardmarknad

Marknaden för ökad livslängd har tagit fart och är nu värderad till över 26 miljarder dollar, drygt 282,4 miljarder kronor. På mindre än tio år väntas den ha fördubblats.

Vårdkliniker som erbjuder förebyggande medicinråd, helkroppsskanningar, prenumerationer på kosttillskott och träningsregimer har spridit besattheten av livslängd till fler än den klick i Silicon Valley som länge varit besatt.

De som varit besatta av livslängd har mest varit män, men nu växer kvinnorna inom denna hälsovårdssektor, både i antal och inflytande.

Mer holistiskt synsätt

Fortune har talat med flera av de kvinnor som lyckats sakta ned sitt biologiska åldrande och funnit att flera av dem har förkastat konceptet biohacking.

I stället beskriver de hur de med sina egna termer definierar mål om livslängd och det är ofta med ett holistisk synsätt på hälsa.

ANNONS

En del drivs av att de känner sig utestängda från traditionell medicin och forskning och har därför själva tagit greppet om sin hälsa.

Många säger sig motiveras av en önskan att leva kvar för dem som de älskar och bryr sig om.

Lever hälsosamt

Julie Gibson Clark har varken tid eller resurser för att göra det techvärldens berömda biohackers gör, i stället menar hon att hon är hälsomedveten.

Hon skickade in sina biomarkörer till Rejuvenation Olympics topplista via en klinisk studie om ett kosttillskott hon tagit och blev förvånad när hon fick veta att hon hamnade på andra plats.

Hon använder inte dyra medicinska behandlingar eller prylar och tar inte hjälp av ett tem med läkare eller forskare för att biohacka sin biologiska ålder.

Fastar och mediterar

I stället äter hon en kost rik på grönsaker, fastar 16 timmar per dygn, under natten, och äter sin första måltid vid 10–11-tiden.

ANNONS

När hon arbetar äter hon cirka 454 gram grönsaker, en blandning av rå selleri, rädisor, morötter, paprika och blancherad broccoli, tillsammans med en sallad eller en soppa.

Varje morgon går hon till gymet för styrke- och konditionsträning, hennes största hälsoutgift är gymmedlemskapet.

Minst tre gånger i veckan bastar hon i 20 minuter innan hon tar en kall dusch och hon mediterar 20 minuter tidigt på eftermiddagarna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så sänker du din biologiska ålder och lever längre Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS