Dagens PS

Oxfam: Inför ny skatt för de superrika

superrik
Beskatta de superrika med fem procent, om Oxfam får som de vill. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Välgörenhetsorganisationen Oxfam vill se en ny skatt på fem procent för världens superrika. Skatten skulle kunna lyfta två miljarder människor ur fattigdom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ta från de rika och ge till de fattiga. Det är ett mantra som har upprepats många gånger av organisationer och privatpersoner, bland annat från Bill Gates som uppmanar andra personer med välfyllda plånböcker att följa i hans fotspår och ge bort sin rikedom till olika projekt.

Global skatt för superrika

Nu fortsätter Oxfam, som riktar in sig på världens fattiga, på det spåret där välgörenhetsorganisationen vill se en global skatt för mångmiljonärer- och miljardärer som uppgår till fem procent. Den skatten, som hade uppgått till 1,7 biljoner dollar årligen, hade fått stor effekt menar Oxfam som säger att den kan lyfta två miljarder människor ur fattigdom, berättar Fortune. 

Och just fattigdom är en svår nöt att knäcka, särskilt efter pandemin med utdragna lockdowns och inflationen som har gjort livet svårt att få det att gå ihop för allt fler över hela världen.

Det är genom Oxfams nya rapport – Survival of the Richest report – där organisationen inte håller tillbaka med att namnge bolag och privatpersoner som fortsätter att leva lyxliv genom sina överflödiga vinster, samtidigt som resten av världen får det allt tuffare. En sådan person är indiske energimogulen Gautam Adani som såg sin förmögenhet växa med 42 miljarder dollar, enbart förra året.

Kritiserar skattesystemet

Organisationen fortätter att kritisera skattesystemet som ofta ger fördelar till de rika, och där skatterna för de som tjänade mycket brukade vara mycket högre än de är i nuläget, enligt den nya rapporten.

“Decennier av skattesänkningar för de rikaste och bolagen har lett till ojämlikhet, där de fattigaste människorna i många länder betalar högre skattesatser än miljardärer”, uppger Oxfam.

ANNONS

Organisationen trycker därför nu på världens ledare och regeringar att genomföra en “systematisk och omfattande höjning av beskattningen av de superrika”.

Läs även: Bill Gates: Så vill jag rädda alla barn

Läs även: Hushållens optimism kring ekonomin kollapsar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS