Dagens PS

Hushållens optimism kring ekonomin kollapsar

En global undersökning visar att den ekonomiska pessimismen är som högst i några av världens främsta ekonomier
En global undersökning visar att den ekonomiska pessimismen är som högst i några av världens främsta ekonomier. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 jan. 2023Publicerad: 16 jan. 2023

En stor global undersökning visar att knappt två av fem personer tror att deras familjer kommer få det bättre i framtiden samt att misstron mot institutioner ökar bland hushåll med låg inkomst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Edelman Trust Barometer har undersökt attityder hos människor världen över i mer än 20 år, den senaste undersökningen hade över 32 000 svarande i 28 länder, det rapporterar Reuters.

Störst ekonomisk pessimism i rika länder

Deltagarna i undersökningen intervjuades från den 1 november till den 28 november förra året.

Undersökningen visar att den ekonomiska pessimismen är som högst i några av världens främsta ekonomier, som USA, Storbritannien, Tyskland och Japan.

Undersökningen visar att 40 procent instämde med påståendet att deras familjer kommer får det bättre om fem år. Ett år tidigare instämde 50 procent med det påståendet.

I USA instämde bara 36 procent med det påståendet, I Storbritannien instämde 23 procent, i Tyskland 15 procent och i Japan instämde endast 9 procent med påståendet.

ANNONS

Senaste nytt

Samhällen har delats

Hushåll med hög inkomst litar fortfarande, i stort sett, på institutioner som myndigheter, näringsliv, media och icke-statliga organisationer.

ANNONS

Men bland låginkomstgrupper ökar misstron mot institutioner och utanförkänslan är utbredd. Det här bekräftar hur effekterna av pandemin och inflationen har delat samhällen.

Visar på massklassklyftan

“Detta har verkligen visat massklassklyftan igen”, säger Richard Edelman, vid Edelman-kommunikationsgrupp, till Reuters.

“Vi såg det under pandemin på grund av olika utfall i termer av hälsa, nu ser vi det i termer av effekten av inflation,” tillade han, skriver Reuters.

Speglar osäkerhet kring världsekonomin

Världshälsoorganisationen och andra har noterat att pandemin slog hårdare mot de fattiga, och de med låga inkomster lider mest av att basvaror blir dyrare.

Den oro som framkommer i undersökningen speglar en djup osäkerhet kring tillståndet i den globala ekonomin när kriget i Ukraina fortsätter och centralbankerna höjer räntorna för att dämpa inflationen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Tredje svagaste tillväxten på 30 år hotar världsekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS