Dagens PS

Nyckelvittne i ryskt korruptionsmål hittad död

Rysk officer mystiskt död
Hög rysk officer mystiskt död. (Bild: Dmitry Serebryakov/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Ännu ett mystiskt dödsfall i Rysslands toppskikt. Denna gång en högt uppsatt officer vid Försvarsdepartementet i Moskva och nyckelvittne i en stor korruptionsskandal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt officiella ryska källor hittades Magomed Khandayev död under tisdagen, rapporterar Newsweek.

Han var direkt underställd tidigare vice försvarsminister Timur Ivanov, som anklagades för korruption och arresterades i våras.

Ingen förklaring till det oväntade dödsfallet gavs.

Utbredd korruption inom militären

När vi skrev om Ivanovs fall i april konstaterade vi bland annat att det är ovanligt att en så högt uppsatt officer häktas.

Det är många i Rysslands toppskikt som har skapat sig stora förmögenheter via sina positioner. Ivanov misstänks ha dragit in runt nio miljoner pund, enligt Mirror Online.

Extra intressant är också att Ivanov är en nära allierad till försvarsministern Sergei Shoigu. Han ersattes nyligen efter 12 år på jobbet.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt vittne i upprensning

ANNONS

Khandayev betraktas som ett betydelsefullt vittne i den storstädning av Rysslands militär som skett under våren. Ett flertal anställda inom försvarsministeriet har häktats.

Men nu när han inte längre kan dela med sig om vad han vet är det möjligt att en del mål läggs ned eller omvärderas. Och då kan höga officerare komma undan. Inte minst Ivanov skulle dra nytta av det.

Många mystiska dödsfall

Sedan kriget mot Ukraina började har flera höjdare i Ryssland dött under mystiska omständigheter. Här är en lista över sju av dem:

 

1.Pavel Antov: En rysk politiker som kritiserade invasionen av Ukraina, dog vid 65 års ålder efter att ha fallit från ett hotellfönster i Indien.

2. Ravil Maganov: Ordförande för den ryska oljejätten Lukoil, som dog vid 67 års ålder efter att ha fallit ut genom ett sjukhusfönster i Moskva. Han var en kritiker av kriget i Ukraina.

3. Leonid Shulman: Direktör på Gazprom, hittades död i sitt hem i januari 2022. Dödsfallet beskrevs som självmord under misstänkta omständigheter.

4. Alexander Tyulakov: En annan direktör på Gazprom, som hittades död en månad senare i februari 2022. Även detta dödsfall klassades som självmord under misstänkta omständigheter.

5. Ivan Pechorin: Direktör för Aviation Industry Development inom den ryska Fjärran Östern och Arktis Utvecklingsföretag, som drunknade efter att ha fallit från sin yacht nära Vladivostok i september 2022.

6. Vladislav Avayev: En tidigare Kreml-tjänsteman, som hittades död tillsammans med sin fru och dotter i sitt hem i Moskva i april 2022. Det rapporterades som ett mord-självmord, men många misstankar om foul play kvarstår.

7. Yuri Voronov: CEO för Astra Shipping, ett företag som är en underleverantör till Gazprom. Han hittades död i sin swimmingpool med skottskador i huvudet i juli 2022.

(Källa: Dagens PS m.fl)

Läs också:

De tjänar miljarder på Rysslands krigsekonomi. Dagens PS

Då kan Rysslands ekonomi kollapsa. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS