Intrigen tätnar kring den ryska gasjätten Gazprom när ännu en anställd inom det statligt kontrollerade bolaget hittats död i en simbassäng med en skottskada i huvudet, rapporterar Fortune. 

ANNONS

Att arbeta i statligt ägda Gazprom tycks förenat med livsfara. Under de senaste månaderna har ett antal ryska affärstoppar med anknytning till det ryska bolaget dött under oklara omständigheter.

Året inleddes med att Leonid Shulman, chef för Gazprom Invests transporttjänst hittades död i sitt badrum i januari. Shulman som efterlämnade ett självmordsbrev utreddes vid tidpunkten för dödsfallet för bedrägeri inom Gazprom.

Gazprom-chefen Alexander Tyulyakov som hittades hängd i sitt garage i St. Petersburg i februari, författade även han ett självmordsbrev, vars äkthet ifrågasattes av polisen, skriver Fortune.

Funnen död i lyxvilla

I april var det dags igen, då oligarken Sergey Protosenya med fru och barn hittades död i en lyxvilla i Spanien. Protosenya som vid tillfället var chef på gasbolaget Novatek hade kopplingar till Gazprom. Hans död utreddes som ett självmord, vilket kom att bestridas av bland andra hans son.

Samma månad tog den före detta Kreml-tjänstemannen Vladislav Avayev sitt liv, tillsammans med sin fru och dotter i Moskva. Avayev hade tidigare arbetat som vice vid på Gazprom Bank. Preliminära bevis tydde på mord och självmord.

Förolyckad vid en skidresort

I maj i år kunde Dagens PS rapportera att Gazprom-chefen Andrej Krukovskij förolyckats på en skidresort nära Sotji under ett besök vid en medeltida fästning. Dödsfallet klassades som en olycka eftersom Krukovskij sades ha snubblat.

Det senaste i raden av självmord involverar även det en Gazprom-topp. Närmare bestämt Yuri Voronov. En 61-årig chef på gasbolaget som hittades död i en pool med en skottskada i huvudet i det exklusiva bostadsområdet Peski.

Voronov ska enligt uppgift ha bråkat med några av sina affärspartners veckorna innan dödsfallet. En granskning gjord av 47news visar även att han brottades med ekonomiska problem.

ANNONS
ANNONS

Fortsättning följer i en härva som får Agatha Christies kammardraman att blekna vid jämförelse.

Läs även: Ännu en oligark mystiskt död – Gazprom-chef föll från klippa [Dagens PS]

Läs även: Gaspriserna rusar efter rysk vedergällning [Dagens PS]