Ännu en kritisk rysk politiker plötsligt död

Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023
Sångerskan Diana Gurtskaya, som fått många utmärkelser i Ryssland var gift med politikern Pjotr Kucherenko som oväntat avled i helgen
Sångerskan Diana Gurtskaya, som fått många utmärkelser i Ryssland var gift med politikern Pjotr Kucherenko som oväntat avled i helgen. (Foto: Wikimedia Commons/Ilya Schurov)

I helgen dog en hög rysk politiker som kritiserat invasionen av Ukraina, detta är det senaste dödsfallet av en framstående ryss sedan kriget började.

ANNONS
ANNONS

Rysslands ministerium för vetenskap och högre utbildning bekräftar att vice vetenskapsminister Pjotr Kucherenko, 46, dog på lördagen, det rapporterar Daily Beast.

Ska ha dött på ett flygplan

Enligt ministeriet blev han sjuk ombord på ett flygplan med ryska delegater på väg hem från en affärsresa till Kuba.

Ministeriet meddelade att planet nödlandade i södra Ryssland men att läkarna inte kunde rädda Pjotr Kucherenko.

I uttalandet skrev ministeriet att det framförde “sina djupaste kondoleanser” till hans familj och vänner, men ingen dödsorsak angavs.

Enligt den statliga ryska tv-kanalen Zvezda trodde hans familj initialt att dödsorsaken var hjärtstillestånd, men någon rättsmedicinsk undersökning kommer inte utföras förrän på onsdag.

ANNONS
ANNONS

Sade att myndigheterna tagit hans pass

Den oberoende ryska journalisten Roman Super, som lämnade Ryssland efter invasionen av Ukraina, skrev på sin Telegram-kanal att Pjotr Kucherenko uppmuntrat honom att lämna landet för att skydda sig själv och sin familj.

Han skrev att Pjotr Kucherenko sagt “Du kan inte föreställa dig graden av brutalisering av vårt land. Du kommer inte ens känna igen Ryssland om ett år”.

Han ska även ha sagt till Roman Super att han själv inte kunde lämna Ryssland eftersom myndigheterna tagit hans pass.

“Och det finns ingen värld som skulle vara glad att se en biträdande rysk minister efter denna fascistiska invasion,” sade Pjotr Kucherenko, skrev Roman Super på sin Telegramkanal.

Sade att alla hölls som gisslan

Roman Super beskrev Pjotr Kucherenko som en gammal vän och han hävdar att Pjotr Kucherenko sagt att han tog massor av lugnande och antidepressiva medel samtidigt samt att de alla hålls som gisslan.

ANNONS

Pjotr Kucherenko var gift med den blinda popsångerskan Diana Gurtskaya som fått många utmärkelser i Ryssland, hon representerade Georgien vid Eurovision 2008.

Flera ryssar har mystiskt avlidit

Sedan Ryssland startade invasionen av Ukraina förra året har flera högprofilerade ryska personer oväntat avlidit, det är militära tjänstemän, energichefer och frispråkiga kritiker av kriget som dött under mystiska omständigheter.

I februari föll en militär byråkrat i St Petersburg 16 våningar och dog, hon hade kritiserat Kreml för förlusterna i Ukraina.

Andra välkända ryssar, inklusive politiker, har också ramlat ut från fönster och dött, i december hittades Pavel Antov, en rik affärsman och politiker i Vladimir Putins parti, död framför ett hotell i Indien.

Mystiska dödsfall inom rysk energisektor

Liknande olyckor har även drabbat andra, bland dem Ravil Maganov, styrelseordförande för Rysslands näst största oljebolag Lukoil.

Han dog i Moskva i september, efter att ha ramlat ut från ett sjukhusfönster. en annan Lukoil-chef dog bara några månader tidigare, under konstiga omständigheter.

Andra personer inom Rysslands energisektor har nyligen varit inblandade i misstänkta mord-självmord och hängningar, det skriver Daily Beast.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssar invaderar Ryssland: “Sabotörer” 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.