Debatten är redan het om huruvida kinesiska resenärer ska behöva visa upp ett negativt covidtest för att komma in i EU. Italien har infört reglerna medan EU:s sjukdomsmyndighet, ECDC, sågar beslutet och kallar det oberättigat. 

ANNONS

Italien är ett av fem länder där kinesiska resenärer behöver visa upp ett negativt covidtest för att komma in, och Italien vill även se att resten av EU går samma väg eftersom det rör sig om en union, skriver BBC.

På två flyg mellan Kina och italienska Milano tidigare i veckan hade 38 respektive 52 procent av passagerarna viruset och förutom Italien så har även USA, Taiwan, Indien och Japan infört de nya reglerna som bland annat betyder att resenärerna åker in i karantän om de är positiva.

Inte nödvändigt inom EU

Samtidigt som Italien alltså uppmanar EU att gå samma väg så tycker unionens sjukdomsmyndighet inte att det är nödvändigt överhuvudtaget, eftersom den nya covid-vågen ”inte ser ut att påverka” EU.

Anledningen är enligt ECDC att EU redan har hög immunitet mot viruset och att de kända varianterna som finns i Kina redan finns i unionen. Viruset sprids redan snabbt i samhället, oavsett om det kommer in via resenärer från Kina eller inte, och vaccinationsgraden inom EU:s medborgare är redan så pass hög att det inte spelar någon roll.

ECDC följer situationen noga

ECDC hade möten under torsdagen och lovar att följa situationen noga och ”trycka på nödbromsen om det krävs”.

Eftersom de kinesiska myndigheterna inte redovisar covid-statistiken så vet ingen hur pass allvarlig situation är i Kina, men sjukhusen och bårhusen är fulla runt om i landet och brittiska siffror säger att minst 9 000 kineser dör om dagen i sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sökord visar hur snabbt covid sprider sig i Kina [Dagens PS]

Läs även: Kina slutar rapportera siffror när covid exploderar [Dagens PS]