Hälften av kinesiska passagerare har covid – hårdare inreseregler

Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022
Kina
Covid-19 sprids snabbt i Kina där resenärer tar med sig viruset på resorna. (Foto: TT)

Nu när det är fritt fram för kineser att resa internationellt så tar passagerarna även med sig viruset från Kina i stor utsträckning. På flygplan mellan Kina och Italien hade över hälften av resenärerna covid. Samtidigt stramar en del länder till inresereglerna gentemot Kina.

ANNONS
ANNONS

Äntligen kom det efterlängtade öppnandet även för kineser, och det har inneburit att många kastat sig över bokningarna av internationella resor. Problemet är dock samtidigt att många kineser nu är smittade av viruset sedan det formligen exploderat i Kina de senaste veckorna.

Många passagerare smittade från Kina

Det innebär att vissa länder redan har infört tester för kinesiska resenärer. Resultaten är inte vad ländernas myndigheter vill se. På två flyg mellan Kina och italienska Milano tidigare i veckan hade 38 respektive 52 procent av passagerarna viruset, berättar Sky News.

Förutom att kontrollera för viruset så vill de italienska myndigheterna även se om passagerarna bär på nya varianter.

ANNONS
ANNONS

USA ställer krav på inresor

Så samtidigt som Kina släpper på alla regelverk och vill att sin befolkning ska flyga ut i världen igen så är världen tveksam gentemot Kina. På onsdagen blev USA det femte landet att kontrollera kinesiska resenärer för covid vid inresor, och från den 5 januari kommer alla resenärer från Kina, Macao och Hongkong som vill komma in i USA behöva visa upp ett negativt test innan de stiger på sina flygplan.

Kina å sin sida kommer gradvis att tillåta internationella resenärer in i landet, men det är inte klart när alla regelverk för inresor kommer vara borta.

Landet hade tidigare en enorm turismmarknad, som man hoppas kunna få tillbaka under nästa år. Samtidigt vill myndigheterna locka tillbaka många av de utländska investerare som på sistone har flytt landet genom att plocka bort karantänregler från 8 januari.

Läs även: Sökord visar hur snabbt covid sprider sig i Kina

Läs även: Begravningsbyråer under enorm press i Kina

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.