Kina slutar rapportera siffror när covid exploderar

Uppdaterad: 26 dec. 2022Publicerad: 26 dec. 2022
Kina
Kinas covidfall har exploderat och dödsfallen ser också ut att ha ökat rejält. (Foto: Youtube)

Kina har slutat rapportera dagliga siffror på antal smittade samtidigt som rapporter säger att covid exploderar runt om i landet.

ANNONS
ANNONS

Många kineser har börjat rapportera dödsfall på egen hand, samtidigt som myndigheterna hävdar att landet inte har några döda eller väldigt få, till följd av att viruset nu sprids obehindrat i landet.

Människor gör narr på bland annat sociala medier av myndigheterna som nu har slutat att rapportera om antalet smittade sedan de tidigare i månaden släppte på sina restriktioner, som de har hållit fast vid under tre års tid, skriver CNN.

Slutat publicera dagliga covid-fall

Det är Kinas högsta hälsomyndighet som har meddelat att de har slutat publicera dagliga covid-fall, men samtidigt kommer andra rapporter om höga nummer, som till exempel från myndigheterna i Zhejiang-provinsen, söder om Shanghai, som under söndagen uppgav att provinsen hade över en miljon nya fall om dagen. Befolkningen i provinsen uppgår till runt 64 miljoner och om en vecka förväntas antalet smittade fördubblas.

ANNONS
ANNONS

En miljon kan dö i Kina

Det är alltså omöjligt att veta vad som verkligen gäller i Kina, eftersom myndigheterna mörkar verkligheten. Sammantaget ser det dock ut som att landet närmar sig en våg av smittade där tidigare beräkningar uppger att en miljon kan dö som följd av att så få äldre är fullt vaccinerade.

I tillverkningscentrat Dongguan som ligger i Guangdong-provinsen uppger myndigheterna att de nu ser runt 300 000 nya fall om dagen.

“Toppen av covid-infektionen närmar sig, infektionssiffrorna ökar i en accelererande takt i Dongguan, vårt sjukvårdssystem och hälsoarbetare står inför en oöverträffad utmaning och ett enormt tryck,” lät det från stadens hälsomyndighet.

Läs även: Kina fruktar våg av covid-utbrott

Läs även: WHO känner oro för utvecklingen av covid i Kina

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS