Trots regimens försök att mörka rapporterar flera nyhetsbyråer om hur en stor covid-19-våg nu breder ut sig över Kina och sprider sig ”okontrollerat”.

ANNONS

Under onsdagen var kinesiska sjukhus och begravningsbyråer under en intensiv press för att hinna med, skriver Reuters.

Kinas bräckliga sjukvårdssystem har haft svårt att klara den nya covid-vågen.

Officiellt rapporterade Kina tre nya covid-relaterade dödsfall tisdag, ett mer än under måndagen, men det stämmer inte alls med rapporter från sjukhus och begravningsbyråer.

Inget medicinlager

Personal på Huaxi i sydvästra staden Chendu, sade till Reuters att de är ”extremt upptagna” med covid-patienter.

”Jag har gjort det här jobbet i 30 år och det här är det mest hektiska jag varit med om, sade en ambulansförare vid sjukhuset, som inte ville framträda med namn.

”Nästan alla patienter har covid”, sade en anställd på akutmottagningen.

Hon påpekade också att sjukhuset inte har något lager av covid-specifik medicin.

ANNONS
ANNONS

”Inte ens tid att äta”

Vid begravningsbyrån Dongjiao, en av de störta i Chengdu, var det fullt och begravningsprocesserna avlöste varandra.

”Vi måste genomföra det här ungefär 200 gånger om dagen nu, sade en begravningsarbetare.

”Vi är så upptagna att vi inte ens har tid att äta. Så har det varit sedan öppningen. Innan var det runt 30-50 om dagen”, konstaterade arbetaren och intygade att många vid ett annat krematorium i Chengdu, privatägda Nanling, var personalen lika upptagen.

”Det har varit så många dödsfall från covid på sistone, sade en arbetare där.

”Kremeringsplatser är alla fullbokade. Du kan inte få en förrän på nya året.”

”Betydligt större”

The Economist konstaterar att eftersom myndigheterna mörkar de faktiska talen så måste man förlita sig på andra mått för att mäta omfattningen av den nya covid-vågen i Kina.

Slutsatsen av de måtten?

ANNONS
ANNONS

Att den ökning vi ser nu i Kina är betydligt större än tidigare uppgångar

Det har även kommit rapporter som indikerar att ”hundratals miljoner”, i en rapport 250 miljoner, människor infekterats.

För att ringa in omfattningen och kunna ge en prognos mäter man exempelvis sökmotorer på internet och specifika sökord knutna till sjukdomssymptom och behandlingar.

Det har tidigare visat sig vara en god indikator.

60 gånger oftare

Aktuella resultat från Baidu, Kinas ledande sökmotor, tyder på att den nuvarande covid-ökningen är större än någon tidigare.

Sökningar på ”antigen”, en term som vanligtvis ingår i sökningar efter snabba covid-tester, och ”antipyretisk”, feberreducerande läkemedel som inkluderar aspirin, ibuprofen och paracetamol, gjordes 60 och 37 gånger de genomsnittliga nivåerna i september och oktober, och 14 och 13 gånger sina tidigare rekordnivåer.

Baidu noterade också en anmärkningsvärt kraftig ökning av intresset för ”feber” och ”blodsyre”, som ökade med faktorerna 32 och 19 i förhållande till genomsnittet under september och oktober, och 8 i förhållande till det tidigare rekordet.

ANNONS
ANNONS

”Det verkar osannolikt att fallen har nått en topp i Kina. Även om de har det, kan det bara representera ett tillfälligt andrum”, skriver The Economist.

Nya restriktioner

Nu överväger flera länder att införa restriktioner mot resande som kommer från Kina.

Amerikanska tjänstemän nämnde ”bristen på transparent data” som skäl för att göra det.

Indien, Taiwan och Japan tänker kräva ett negativt covid-test för resenärer från Kina, där de som testar positivt i Japan måste tillbringa en vecka i karantän. Japan planerar även att begränsa flygbolagens antal flygningar till Kina och även Filippinerna överväger att införa tester.

Läs även: Begravningsbyråer under enorm press i Kina [Dagens PS]