Teknikkonsulten WSP jobbar genom flera metoder med att uppdatera Sveriges vattenledningar. Bland annat går det att undvika att avlopps- och regnvatten blandas under stadskärnorna och gamla rörsystem kan bytas ut. På så sätt får Sverige ett avloppsnät som är anpassat efter 2000-talet.
WSPs mål: Ett avloppsnät för 2000-talet


Mest läst i kategorin
Regnvatten och annat vatten som rinner ner i gatubrunnar behöver inte renas på samma sätt som avloppsvatten. Därför är det onödigt att det rinner ner i kloakerna och blandas med avloppsvattnet som ska till reningsverket.
Dessutom har Sveriges avlopp ett kapacitetstak som gör att vattnet skickas ut i sjöar och hav vid kraftiga skyfall. Det skriver WSP i en ny rapport.
“För att det inte ska bli översvämning i verken leds det orenade vattnet förbi delar av – eller alla – reningssteg, och släpps ut direkt i naturen. Det kallas för bräddning och det görs lite då och då av nästan alla kommuner, och det sker bara på grund av kapacitetsbrist i systemet”, säger Jens Morän, sektionschef på WSP.
Det går inte att belägga att bräddning som metod har minskat de senaste sju åren, skriver WSP i rapporten.
Fyra av fem vattenledningar gamla
Ett annat problem som Teknikkonsulten kan utskilja är gamla ledningar. Rören för dricks- och avloppsvattnet byggdes för runt 100 år sedan och därefter har underhållet varit bristfälligt skriver dem.
“Våra vatten- och avloppsledningar mår… gammalt. Underhållet av avloppsledningarna är väldigt eftersatt i Sverige, och rören läcker generellt alldeles för mycket”, säger Jesper Morän.
Enbart 56 av Sveriges 290 kommuner har avloppsledningar som håller måttet, konstaterar WSP.
Läs mer: “Vårt vatten: Skiter vi i Dricksvattnet?”

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.